Afbeelding
Hellege EB

Doop en tewaterlating - negende botter Stichting tot Behoud van Elburger botters

EB 15 plank voor plank weer opgebouwd

ELBURG – Onder grote belangstelling is zaterdag 23 april de EB 15 na restauratie te water gelaten. Dit varende monument is het negende vaartuig van de Stichting tot Behoud van Elburger botters. In vier jaar tijd is de botter plank voor plank weer opnieuw opgebouwd in het leerbedrijf.


De eerste tocht na de tewaterlating ging het Drontermeer op. Onderweg werd in samenwerking met de stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) pootaal uitgezet.


Op de Bottermuseumwerf ‘De Hellege’ aan de Havenkade is een beeldverhaal te zien over de geschiedenis van de EB 15, met daarin impressies van het leven van eigenaar en Zuiderzeevisser Peter van der Heide (1895-1968), in Elburg bekend als Peter ‘Lurkien’.

De EB 15 werd gebouwd als HK 13, vermoedelijk in 1904 in Monnickendam. In 1923 kocht Peter van der Heide de botter van de Harderwijker weduwe Louw en werd het de EB 15. Van der Heide viste ermee tot 1958, samen met zijn zoon Gerard.


In 2004 kwam Elburger Henk Schreurs de botter op het spoor in Groningen. De Botterstichting kreeg de EB 15 van hem cadeau, op voorwaarde dat deze volledig gerestaureerd zou worden. 


De restauratiekosten bedroegen 4,5 ton, een bedrag dat dankzij steun van de provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en andere fondsen, sponsoren en publieksacties bij elkaar is gebracht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding