Infobijeenkomst

parlementariërs

over toekomst

visserijsector


SCHEVENINGEN – Het Strategisch Europees Visserij Overlegorgaan (SEVO) nodigt vandaag – vrijdagmiddag 29 april – parlementariërs uit voor een voorlichtingsbijeenkomst.


Uitgenodigd zijn volksvertegenwoordigers uit het Europese Parlement en uit de Tweede Kamer. Zij worden welkom geheten in het Scheveningse innovatiecentrum Campus@Sea aan de Hellingweg. Tim Heddema (PFA) en Durk van Tuinen (Nederlandse Vissersbond) verzorgen een presentatie over de trawler- en kottervloot. 

In de discussie staat de toekomst van de visserijsector centraal. Wat is er nog mogelijk in deze tijden van dure diesel, pulsverbod, windparken en natuurgebieden op zee? Het gezelschap verhuist daarna naar Rederij Jaczon voor een rondleiding aan boord van een vriestrawler.

Het SEVO is een platform bestaande uit de Nederlandse Europarlementariërs die deel uitmaken van de Visserijcommissie, sectorvertegenwoordigers en lokale politici uit visserijgemeenten. Voorzitter is Peter van Dalen (ChristenUnie). Binnen het SEVO is de wens uitgesproken om een brede bijeenkomst over de Nederlandse visserij te organiseren waar ook Kamerleden en hun medewerkers kunnen aansluiten. 


Visserijcommissie EP

De EP-commissie Visserij besprak deze week hoe Noorwegen onder druk gezet zou kunnen worden. De verhoudingen zijn al langer verstoord doordat de Noren eenzijdig het Europese kabeljauwquotum bij Spitsbergen hebben verlaagd. Daar komt nu bij dat Noorwegen zonder overleg heeft besloten haar visgronden te sluiten voor boomkorvisserij.

Ook op de agenda van de Visserijcommissie van het EP stond deze week een ruzie met het Verenigd Koninkrijk. De Britten hebben zonder overleg besloten hun deel van de Doggersbank voor bodemvisserij te verbieden. ,,We delen de Noordzee, dus we moeten ook onze plannen delen’’, vindt Bert-Jan Ruissen (SGP). ,,We kunnen niet allemaal blindelings ons eigen ding doen. Anders komt de eigen voedselvoorziening qua vis nog verder in het geding."