H Er was een lange rij om Gerard van Balsfoort te feliciteren, waarin ook het complete secretariaat van het hoofdkantoor van Parlevliet & Van der Plas in Valkenburg (Katwijk). Van rechts naar links Ineke Zuyderduyn, Anita Smit, Annika Smit en Jeanette van der Marel.
H Er was een lange rij om Gerard van Balsfoort te feliciteren, waarin ook het complete secretariaat van het hoofdkantoor van Parlevliet & Van der Plas in Valkenburg (Katwijk). Van rechts naar links Ineke Zuyderduyn, Anita Smit, Annika Smit en Jeanette van der Marel. GvdB

Voorman Van Balsfoort uitgezwaaid

Veel lof voor harde werker

WASSENAAR – Veel lof, applaus en bloemen waren er vorige week woensdagmiddag in Wassenaar voor Gerard van Balsfoort, vertrekkend voorzitter van de Pelagic Freezer-trawler Association en Redersvereniging voor de Zeevisserij.


Van Balsfoort (70) kan terugzien op een zeer geslaagde afscheidsreceptie, met een kleine tweehonderd gasten uit binnen- en zeker ook buitenland, en op een bekende mooie locatie: Kasteel De Wittenburg in Wassenaar, waar de visserij vaker recepties organiseert. Na twee jaar corona leek het ook een heuse reünie.

Zo’n 25 jaar heeft Van Balsfoort zich zeer intensief met de visserij beziggehouden. Eerst op het ministerie van LNV, daarna op het toenmalige Productschap Vis en sinds 2006 in dienst van de pelagische reders als voorzitter van de PFA/RVZ. Daarnaast was hij onder meer vanaf 2009 vicevoorzitter van de Europese visserijbelangenkoepel Europêche.

Van een keur aan sprekers – vrienden, collega’s en nauwe relaties - kreeg hij louter lof toegezwaaid voor wat hij heeft betekend voor de visserij in het algemeen en de pelagische industrie in het bijzonder. Allereerst van reder Diek Parlevliet van Parlevliet & Van der Plas namens de bij de PFA/RVZ aangesloten reders. Met Parlevliet heeft Van Balsfoort in het nationale en zeker het internationale pelagisch en politieke speelveld heel veel opgetrokken.

Binnen de pelagische wereld is Sean O’Donaghue, de directeur van de Killybegs Fishermen’s Organisation, al lang actief, in tal van functies. De Ier heeft dezelfde stappen gemaakt als Van Balsfoort, want werkte ook eerst bij het Ierse ministerie en stapte over naar de industrie. Hetzelfde geldt voor Esben Sverdrup-Jensen van de Danish Pelagic Producers Organisation (DPPO) en sinds 2021 opvolger van Pim Visser als voorzitter van de European Association of Fish Producers Organisations (EAPO). Voor de relatief jonge Jensen is naar eigen zeggen Van Balsfoort een soort mentor geweest.

De Deen Jesper Raakjaer is wetenschapper en is het dagelijks leven tegenwoordig directeur van de Port of Aalborg. Hij is sinds 2016, toen Brexit manifest werd, voorzitter van de Pelagic Advisory Council, waarvan het secretariaat in Zoetermeer is gevestigd, in hetzelfde gebouw als de PFA. Als directeur van de belangrijkste redersvereniging van Noorwegen (Fiskebåt) is Audun Maråk als Noor een natuurlijke ‘tegenstander’ van de Europese pelagische wereld. Ondanks dat is er altijd heel nauw contact geweest met Van Balsfoort en is er altijd zoveel als mogelijk samengewerkt.


Onderhandelingen

Joost Paardekooper van de Europese Commissie (afdelingshoofd DG Mare) is ooit in de jaren negentig aangenomen door Van Balsfoort om het team bij LNV te versterken. Ze maakten als het ware parallelle carrières en kwamen elkaar tegen bij onder meer de onderhandelingen met Noorwegen en andere kuststaten. Toen Van Balsfoort vanaf 2016 als voorzitter de kar trok van de European Fisheries Alliance (EUFA) van door de Brexit getroffen lidstaten, was Paardekooper onderhandelaar bij Brexit namens de Europese Commissie.

Laatste spreker Pim Visser is in al zijn nationale en internationale werkkringen en functies de afgelopen decennia intensief met Van Balsfoort opgetrokken en een goede vriend geworden. Lobbyen is vooral hard werken, en daar is de ‘eerlijke en bescheiden’ Van Balsfoort volgens Visser nooit voor weggelopen.


Na het sprekerskorps sprak Van Balsfoort zelf, was er een ferme handdruk van opvolger Tim Heddema en waren er bloemen voor Van Balsfoort en zijn vrouw Nicky. En daarna bleef het nog lang gezellig in Kasteel De Wittenburg.

H Bloemen voor Gerard van Balsfoort en zijn vrouw Nicky (rechts) uitgereikt door Babette van Krevelen, management assistent RVZ/PFA en secretaris van de PO Redersvereniging voor de Zeevisserij.
H Luisteren naar de sprekers in de benedenzaal van Kasteel De Wittenburg.
Afbeelding