Afbeelding
nn

Delta Zuid:

niet vissen in

Westerschelde


YERSEKE – Vanwege hoge gehaltes aan PFAS in garnalen in de Westerschelde adviseert de PO Delta Zuid haar leden om niet te vissen in de Westerschelde.


Er loop al langer onderzoek naar de gehaltes van giftige PFAS-stoffen in vis en garnalen in de Westerschelde. Een voorlopig rapport met aanbevelingen voor met name de sportvisserij brachten Delta Zuid/Nederlandse Vissersbond ertoe om zelf monsters te laten nemen. Vorige maand werden vijf monsters van elk 1 kilo garnalen genomen uit het deel tussen de tunnel en de lijn Breskens/Vlissingen en geanalyseerd in het lab.

Voorzitter Kees van Beveren van Delta Zuid: ,,Het blijkt dat hoe oostelijker in de Westerschelde hoe hoger de gehaltes aan PFAS. Om te voorkomen dat de hele Nederlandse garnalenvisserij hier last van krijgt hebben we het advies gegeven aan onze leden om ten oosten van de lijn Breskens/Vlissingen niet op garnalen te vissen.’’

Het gaat met in totaal 3.594 verleende visuren om slechts 1,45 procent van de totale Nederlandse garnaleninspanning, maar toch vissen er zo’n 15 leden van Delta Zuid regelmatig in de Westerschelde.