Afbeelding
Sarah Verroen

Visserijmuseum Zoutkamp over Vissersvrouwen

Zij is de spil


ZOUTKAMP – Het Visserijmuseum Zoutkamp heeft het nieuwe seizoen geopend met de expositie Vissersvrouwen.

,,Een prachtig en terecht eerbetoon aan de sterke vrouwen”, aldus Sarah Verroen, die als voorzitter van Vissersvereniging Hulp in Nood bij de opening het woord voerde. Naast aandacht voor het werk, lief en leed van vissersvrouwen door de eeuwen heen, is er in de tentoonstelling aandacht voor vissende vrouwen (Josiena de Wijn-Broere) en vrouwen in visserijbesturen.


GERUST HART

Het feit dat vissersvrouwen er doordeweeks veelal alleen voor staan is in de afgelopen jaren weinig veranderd, de maatschappij en omstandigheden (gelukkig) wel. In de expositie staat het harde werk van de vissersvrouwen centraal, het garnalenpellen, het huishouden en vaak nog het administratieve werk voor het (familie)bedrijf. Waar voorheen alles handmatig ging, is de situatie anno nu wel anders. Maar nog steeds draaien de vrouwen in de tentoonstelling hun hand niet om voor het ophalen van scheepsbenodigdheden op de visserijcoöperatie, de administratieve lasten en de (onderschatte) rol van het meedenken, meebeslissen en fungeren als spil binnen het gezin. Zij is de spil van het visserijbedrijf en in het gezin, dankzij haar kan een visserman met een gerust hart naar zee, aldus een Zoutkamper routinier.

Verroen refereerde in haar openingsspeech aan de rol van de vrouw in de relatie tussen sector en maatschappij. ,,De maatschappij wordt vrouwelijker en de visserij blijft een masculiene sector waar ‘doen’, ‘korte termijn’ en ‘resultaat’ voorop staat, terwijl de maatschappij zich richt op polderen, praten en toekomstige generaties. Vrouwen kunnen een verbindende rol daarin spelen, de combinatie praten én doen leidt tot vooruitgang, maar zonder de één is de ander niet compleet. Een goed huwelijk tussen de verschillende kwaliteiten is nodig voor perspectief en harmonie.’’


VOORZITTERS

Europees is er het AKTEA-netwerk voor vrouwen in de visserij en in Nederlands is VINVIS als platform actief geweest. En hoewel er wel vrouwen in bestuursfuncties zijn, is Hulp in Nood vooralsnog de enige visserijvereniging met een geschiedenis van meerdere vrouwelijke voorzitters. Verroen volgde Barbara Holierhoek op, die nu directeur van de Visafslag Lauwersoog is. De eerste vrouwelijke voorzitter was Marjet Witkamp-Ockels, die in 1986 werd benoemd.

Voorzitter Berend Zwart van het Visserijmuseum Zoutkamp gaf aan dat hij trots is dat in deze regio vrouwen zulke prominente rollen innamen en innemen in van oudsher een mannenbolwerk. En die trots is in de tentoonstelling terug te zien.


De expositie ‘Vissersvrouwen’ is te zien tot 31 oktober.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding