Eenzijdig besluit Verenigd Koninkrijk

Brits deel Doggersbank dicht voor bodemvisserij

URK/LONDEN – Een nieuwe klap voor de Nederlands visserij: een verbod op bodemvisserij in het Britse deel van de Doggersbank.


Vorig jaar was de maatregel al aangekondigd, en vorige week werd door de Britse Marine Management Organisation (MMO) de sluiting voor bodemvisserij van in totaal vier zeegebieden officieel afgekondigd. 

Met ingang van 13 juni aanstaande geldt ook voor het Britse deel van de Doggersbank een verbod op bodemvisserij, ter bescherming van het habitat zandbanken in ondiep water. Vissersschepen die door het gebied varen mogen alleen bodemtuigen aan boord hebben als die zodanig zijn vastgesjord en opgeborgen dat ze niet direct te gebruiken zijn.

De verordening ‘Dogger Bank Special Area of Conservation (Specified Area) Bottom Towed Fishing Gear Byelaw 2022’ is eenzijdig ingesteld, zonder overleg met andere landen die vissen op de Doggersbank. ,,Na het Noorse boomkorvisserij is dit opnieuw een dramatische ontwikkeling’’, aldus Geert Meun van VisNed/PO Urk. ,,Het Britse deel is ongeveer de helft van de hele Doggersbank. Onze bokkers en twinriggers en zeker ook onze vlagkotters hebben daar belangrijke scholbestekken.’’

Als onafhankelijk staat na de Brexit kunnen de Britten dit soort besluiten nemen, maar VisNed vindt dat de EU en de lidstaten deze handelswijze van de Britse overheid niet zouden moeten accepteren. ,,Na Brexit is er een visserijovereenkomst gesloten tussen de EU en het VK, met jaarlijkse onderhandelingen. Daarnaast is er in de Trade and Cooperation Agreement (TCA) een Specialised Committee on Fisheries (SCF) in het leven geroepen, waarin allerlei zaken die de visserij van beide partijen raken besproken moeten worden. Het VK trekt zich daarvan kennelijk niets aan.’’

Begin deze week zijn door VisNed en de Nederlandse Vissersbond vragen gesteld aan de Nederlandse Europarlementariërs over het bijzonder besluit waardoor iedereen is overvallen. De Visserijcommissie van het Europarlement is ook benaderd door visserijorganisaties uit andere landen, zoals Denemarken, waarvoor de Doggersbank het belangrijkste gebied is voor de zandspieringvisserij. Door de visserijorganisaties wordt verzocht om Eurocommissaris voor Visserij Sinkevicius op korte termijn over dit onderwerp te bevragen. Wellicht ziet hij nog mogelijkheden om het VK van dit ingrijpende besluit af te brengen.


Ondertussen liggen er in het VK plannen klaar voor drie enorme windparken op het Britse deel van de Doggersbank. Een al eeuwen belangrijk visgebied zal straks een industriegebied worden. Al merkt Meun op dat er in Britse windparken wel mogelijkheden moeten komen voor visserij, inclusief sleepnetvisserij.