H In acht koffers werden zakjes met glasaal aangetroffen, in totaal 105 kilo. De handelswaarde in de Europese Unie is circa 285 euro per kilo, maar op de illegale Aziatische markt een veelvoud daarvan. (Foto: NVWA)
H In acht koffers werden zakjes met glasaal aangetroffen, in totaal 105 kilo. De handelswaarde in de Europese Unie is circa 285 euro per kilo, maar op de illegale Aziatische markt een veelvoud daarvan. (Foto: NVWA) NVWA

Door Stichting Dupan uitgezet in de Randmeren

NVWA neemt koffers vol glasaal in beslag

SCHIPHOL/HARDERWIJK - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorige week in samenwerking met de Douane, Schiphol Security en de Koninklijke Marechaussee 105 kilo glasaal in beslag genomen op luchthaven Schiphol.


De beschermde palinkjes werden aangetroffen in de koffers van drie passagiers. Zij waren op doorreis van Portugal naar Maleisië. Het drietal is aangehouden en in verzekering gesteld. De NVWA maakt proces-verbaal op.

De bagage van de verdachten trok de aandacht van medewerkers van Schiphol Security. De gewaarschuwde Douane vond zakken gevuld met water en kleine aaltjes in acht koffers. Omdat het zeer vermoedelijk om glasaal ging, werd ook de NVWA ingeschakeld. Ondertussen zocht de Koninklijke Marechaussee de passagiers bij de koffers en hield de twee mannen en een vrouw uit Maleisië aan.

Inspecteurs van de NVWA constateerden dat er in totaal 105 kilo glasaal in de koffers zat. Dat komt neer op zo’n 300.000 aaltjes. De inspecteurs hebben die in beslag genomen. 

De export van paling - en dus ook van glasaal - is aan strenge regels gebonden. Zonder een CITES-uitvoervergunning is export verboden.

Stichting DUPAN heeft in samenwerking met de NVWA de 300.000 glasaaltjes in de Randmeren bij Harderwijk weer uitgezet. Dupan-voorzitter Alex Koelewijn: ,,Nadat was vastgesteld dat het inderdaad om Europese glasaal ging, hebben we onze specialisten direct aan het werk gezet om zoveel mogelijk palinkjes een overlevingskans te bieden.”

De smokkel van glasaal is 's werelds grootste wildlife crime. Jaarlijks halen koeriers uit Azië ze weg uit Europa. Om de palingstand in Europa te beschermen staat paling echter op de Cites-lijst Appendix II en is export buiten de EU streng verboden. Stichting DUPAN zet zich in internationaal verband, samen met de Sustainable Eel Group, al jaren in om deze smokkel te voorkomen.

Koelewijn: ,,Helemaal uitbannen lukt niet, zo denken wij. Op de Chinese markt wordt voor deze glasaal vijf- tot tienmaal zoveel geboden als in Europa. Daar worden ze illegaal opgekweekt tot palingen voor consumptie. En dat is kwalijk, want het Europese quotum bestaat niet voor niets. De hoeveelheid paling die wij in Europa mogen consumeren is streng gereguleerd, om de paling te beschermen. Daarom moet er alles worden gedaan om smokkel naar Azië tegen te houden. Goed dat alerte douanebeambten op Schiphol de smokkelaars betrapten.”

Sinds 2019 is de douane in de EU extra oplettend en worden regelmatig smokkelbendes opgerold. Daarnaast werkt een groot deel van de Europese sector inmiddels met een gecertificeerde standaard voor een ‘chain of custody', waarmee legaal gekochte glasaal overal traceerbaar is. Dat heeft ertoe geleid dat de smokkel in de afgelopen jaren sterk is teruggedrongen.


Eerdere veroordeling

Vijf jaar geleden liep een jong Chinees echtpaar op Schiphol tegen de lamp bij de smokkel van 72 kilo Europese glasaal in zes koffers via Lissabon. In hoger beroep werd de opgelegde gevangenisstraf van zes maanden door het Hof gehalveerd.