Ngo’s willen

administratief

onderzoek

trawlervloot


BRUSSEL – De Europese Commissie moet Nederland opdracht geven een administratief onderzoek te starten naar de Nederlandse pelagische visserij.


Een brief met dat verzoek werd aan Europees visserijcommissaris Sinkevicius gestuurd door de ngo's Bloom, Low Impact Fishers of Europe, Client Earth, DMA, Oceana, EJF en Our Fish. 


Het feit dat de EC andere inbreukprocedures heeft ingesteld (voor bijvangst bruinvissen en de aanlandplicht) toont volgens deze organisaties aan dat de problemen in verband met controle en handhaving in Nederland zeer ernstig en hardnekkig zijn. 

Ook vinden ze het verbijsterend dat in Nederland ‘slechts twee inspecteurs verantwoordelijk zijn voor het controleren van de enorme aanlandingen van de Nederlandse pelagische vloot'. 

Het gevaar van systematische overbevissing, het niet rapporteren van duizenden tonnen vis en illegaal discarden is daardoor volgens de ngo's erg groot. 

De visserijoperaties en aanlandingen van de pelagische vloot in derde landen moeten ook in het onderzoek betrokken worden.

Uit de brief: ,,Het zal niet mogelijk zijn om een gelijk speelveld te creëren als kleinschalige vissers worden onderworpen aan strikte controles, terwijl sommige lidstaten nog steeds niet naar behoren toezicht houden op grotere vissersvaartuigen die eigendom zijn van invloedrijke operators.’’