Subsidie Zeeland

Emissievrije kotters

en aquacultuur in

‘stroomversnelling’

MIDDELBURG – Hoe kun je kotters ombouwen tot emissieloze vaartuigen? En: kun je met behulp van satellietbeelden de kweekproductie van mosselen en oesters voorspellen?


Dat zijn twee onderzoeksprojecten waarvoor de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat vorige week woensdag op het provinciehuis symbolische cheques overhandigde. Het betreft hier subsidies vanuit de regeling ‘Zeeland in Stroomversnelling’ om de Zeeuwse economie te versterken.

Samen met de partners - YES (scheepsmotoren), scheepsbouwer Padmos, PO Mosselcultuur, Maritiem en Logistiek College De Ruyter, Mosselkwekerij Zoeteweij (YE 161) en Cas Caljouw (ARM 25) - ontvangt Marine Systems BV 47.850 euro subsidie voor een onderzoek naar het reduceren van emissies door kotters. Onderzocht worden: het aanpassen van huidige motoren naar een strengere milieunorm, ombouw naar een dieselelektrische aandrijving en ombouwen naar elektrische aandrijving met accu's of waterstof. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten volgt ombouw voor praktijktesten.

 ‘Predictive analysis: Productievoorspellend model voor de mossel- en oestersector’ luidt de titel van een haalbaarheidsonderzoek van Roem van Yerseke. Het gaat om de technische en economische haalbaarheid van een voorspellend productiemodel voor de aquacultuur in Zeeland (mossel- en oesterkweek, maar ook voor de zeewierkweek). Roem van Yerseke doet dit in samenwerking met Water Insight, Dutch Seaweed Group en HZ University of Applied Sciences, en ontvangt hiervoor 50.000 euro subsidie. Voor het model wordt gebruik gemaakt van satellietbeelden om oogst- en productie in diverse kweekgebieden in Nederland en het buitenland te voorspellen, om percelen te selecteren en te waarschuwen voor algenbloei.