Nationale Postcode Loterij

Geld voor hulp aan walvisachtigen


DEN HAAG – Dierenwelzijnsorganisatie IFAW schaalt de wereldwijde bescherming van walvissen, dolfijnen en bruinvissen verder op met een bijdrage van 1.500.000 euro van de Nationale Postcode Loterij.


IFAW – met het hoofdkantoor in Washington - staat voor International Fund for Animal Welfare. 


Scheepvaart als gevaar

De schenking van de Nationale Postcode Loterij zal worden gebruikt om met een Intensive Care Unit de overlevingskansen van geredde zeezoogdieren te verbeteren, hulpverleners op te leiden en ook campagne te voeren met aandacht voor onderwaterlawaai, scheepsaanvaringen en verstrikking in vistuigen.

Sabine Zwiers, senior campaigner bij IFAW: ,,Onderwatergeluid en botsingen met schepen zijn een direct gevolg van de almaar groeiende scheepvaart en een groot, maar minder bekend, gevaar voor walvissen, dolfijnen en bruinvissen. IFAW wil graag met de scheepvaart samenwerken aan oplossingen die echt werken. De bijdrage van de Nationale Postcode Loterij maakt dat mogelijk.”


Als concreet voorbeeld van de bedreiging van walvisachtigen wordt door IFAW gewezen naar de opvallende strandingen van enkele honderden bruinvissen vorig jaar zomer op de Waddeneilanden.

 

Sterk toegenomen

Overigens is de bruinvispopulatie op de Noordzee de afgelopen decennia zeer sterk toegenomen, en staat de bruinvis ook niet meer op de Rode Lijst van bedreigde soorten.