Afbeelding
GvdB

Geen stormloop Den Helder, Katwijk en Stellendam

Brede informatie op Open Dagen

KATWIJK/STELLENDAM/DEN HELDER – Van een stormloop was zeker geen sprake. De visserijscholen die afgelopen zaterdag Open Dagen organiseerden spreken van een bescheiden tot redelijke aanloop en dito inschrijvingen. Bij de STC-vestiging in Stellendam was de sfeer weer prima, met stands van bedrijven van het plaatselijke visserijcluster en van de Nederlandse Vissersbond. Scholieren laten zich tegenwoordig heel breed informeren, en zeker niet alleen maar over de visserijopleidingen. Op de STC-vestiging van Katwijk was de Marine aanwezig, die vorig jaar ook op Stellendam was. De opleiding marine-technicus, in samenwerking met de Koninklijke Marine, is nieuw voor STC. Katwijk gaat per augustus weer het S4 maatwerk-traject aanbieden aan instromers; wie al een Marof-diploma heeft kan een verkorte versie van de S4-opleiding volgen. Dit jaar doen hier tien man aan mee. 

Op de visserijlocatie van ROC Kop van Noord-Holland hadden ze het graag drukker gezien. De virtual reality brillen van Pedro Rappé waren in ieder geval een groot succes in Den Helder.

In het bestuur van de Nederlandse Vissersbond en PO Delta Zuid zijn de Open Dagen aan de orde gekomen, en de vraag of de vorm en aankondiging hiervan nog wel goed werken. ,,Tijden veranderen. We willen met de visserijscholen bespreken hoe er verbetering in aan te brengen is en hoe we meer jongeren geïnteresseerd kunnen maken voor de maritieme beroepen zoals visserman. Het begint ermee dat de ‘open dagen' goed bezocht worden en aantrekkelijk zijn om ‘iets te beleven van de visserij'', schrijft de Vissersbond in haar Weekjournaal.


Op de foto docent Henk Schaap (rechts) in de kantine van de Katwijkse visserijschool in gesprek met Niels van der Plas (LT 43) en Hugo van Duijn (KW 88) en zonen.