Staghouwer:

‘Glasaaluitzet

is maatregel

voor aalherstel’


DEN HAAG – Het uitzetten van jonge paling is bedoeld om bij te dragen aan herstel van de populatie. En niet om de palingsector overeind te houden.


Dat schrijft LNV-minister Staghouwer aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de Partij van de Dieren. Aanleiding voor de vragen was de nieuwe overeenkomst van LNV met Stichting DUPAN over het uitzetten van glasaal en pootaal en het meest recente advies van ICES over palingbeheer. De visserijwetenschappers geven daarin aan dat het nettovoordeel van het uitzetten van aal voor het voortplantingsvermogen van het bestand onbekend is. Staghouwer werpt tegen dat ook niet is bewezen dat de uitzet van glasaal niet werkt. In Europees verband dringt hij aan op meer onderzoek.

Bij het opstellen van de EU Aalverordening is op basis van de op dat moment beschikbare kennis besloten dat een deel van de in Zuid-Europa gevangen glasaal aangewend zou kunnen worden voor uitzet in Noord-Europese wateren. Dit is als mogelijke beheersmaatregel in de Aalverordening opgenomen en wordt ook door veel lidstaten als beheersmaatregel toegepast. Voor de komende periode heeft DUPAN, op basis van de aanbesteding, de opdracht om de uitzet van glasaal binnen de hiervoor afgesproken kaders vorm te geven en uit te voeren.

De suggestie van de PvdD dat er alleen maar wordt uitgezet om de palingsector overeind te houden wijst Staghouwer van de hand. ,,Uitzet is nadrukkelijk in het kader van de Aalverordening bedoeld als maatregel om op langere termijn bij te dragen aan herstel van de aalpopulatie.’’