Duitse en Friese

garnalenvissers

proberen yakleer


HARLINGEN – Een handvol Duitse garnalenvissers is overgeschakeld op yakleer in plaats van pluis ter bescherming van hun netten. Ook Friese vissers gaan yakleer uittesten.


Het yakleer wordt geleverd door het Harlinger handelsbedrijf Bijrinus van Rudy Westra (voorheen Visserijcoöperatie Lauwersoog) en compagnon Niels Wienbelt. Bijrinus zelf betrekt het yakleer van de gebroeders Kraak (BRA 7/HD 66), die het leer uit Mongolië importeren.

,,We willen graag collega’s enthousiasmeren over het gebruik van slijtvast yakleer als alternatief voor het vispluis, dat zeker voordelen heeft voor de noordelijke visgronden en ook Waddenzee. Vissers uit Stavoren gaan er nu ook mee vissen’’, zegt Dirk Kraak, die zelf al enkele jaren ervaring heeft met glad yakleer en daarmee naar eigen zeggen ook iets brandstof bespaart.

Bijrinus wordt een tweede verkooppunt. ,,Iedereen ziet wel dat pluis rommel is. We waren in Lauwersoog daarom 25 jaar geleden al bezig met vlas als alternatief, maar dat loste te snel op. Ik ben altijd rond blijven kijken, en heb ook het yakleer gevolgd. Een super product als je het mij vraagt. Dat mag dan in aanschaf wat duurder zijn, maar gaat wel stukken langer mee. Tel uit je milieuwinst'', zegt Westra.

Bijrinus trekt vooral via social media klandizie. Zo ook de Duitse vissers uit Neuharlingersiel, Greetsiel, Büsum die om yakleer kwamen vragen. Voor Bijrinus - gevestigd aan de Koningsweg, nabij de werf SRF - is Dyneema een hoofdproduct, zowel nieuw als gebruikt.

Vers van de pers: de TX 1 is ook enkele stroken yakleer aan het uittesten, voor een goed vergelijk aan één kant.