Indringend gesprek visserijbestuurders met Staghouwer

Minister denkt nog eens na over staatssteun

DEN HAAG – Visserijorganisaties hebben afgelopen maandagmiddag een indringend onderhoud gehad met LNV-minister Henk Staghouwer over de financiële nood van de kottervloot en noodzakelijke brandstofcompensatie om aanvoer van verse vis te continueren.


Aan (de digitale) tafel zaten visserijbestuurders van de Vissersbond, Delta Zuid, PO-Urk/VisNed, PO-West (Den Helder), de Rousant, de Redersvereniging en ook de handelskoepel Visfederatie. Minister Staghouwer werd bijgestaan door een tweetal ambtenaren.

Vorige week reageerde minister Staghouwer bepaald niet enthousiast op de mogelijkheid die de Europese Commissie bood om visserijbedrijven los van staatssteunregel tijdelijk te helpen hun brandstofrekening te betalen. Het zou niet passen binnen het kabinetsbeleid voor energietransitie.

Volgens Geert Meun (VisNed) was de toon maandag anders, zonder dat er overigens beloften werden gedaan. Staghouwer was in zijn vele vragen duidelijk aan het vissen naar input vanuit het bedrijfsleven over bijvoorbeeld hoeveelheid schepen en de overwegingen om wel of niet uit te varen en beloofde nog eens goed na te zullen denken over de pro’s en contra’s van staatssteun. Gewezen werd wel op het standpunt van het kabinet: geen specifieke steun aan sectoren. Dus bij een andere afweging is er kabinetsberaad nodig.

Van visserijzijde werd herhaald dat de kottervloot met de huidige sterk gestegen gasolieprijzen op een massale sanering afstevent Dat kan en mag de bedoeling niet zijn. Het is immers ook kabinetsbeleid om te innoveren en de aard van de kottervloot aan te passen.

Ondanks topprijzen en daar bovenop een door de vishandel betaalde brandstoftoeslag kozen veel reders er de afgelopen weken voor de kotters voor de kant te houden omdat besommingen onvoldoende zijn om onkosten te dekken. Afgelopen week koste een liter brandstof 85 cent per liter en bleven nog dik veertig kotters voor de kant. De toeslag van de handel – voor alle kotters op Nederlandse visafslagen - wordt komend weekend geëvalueerd.

De Europese Commissie heeft gecommuniceerd over maximaal 35.000 euro toegestane steun per visserijbedrijf. Maar lidstaten die tijdens de coronapandemie geen beroep hebben gedaan op EU-steunfondsen blijken dat bedrag te mogen verhogen tot 65.000 euro. Dat geld gaat deels ten koste van Europees subsidiegeld en deels van nationale cofinanciering.

Wat Meun betreft kan dat die steun er uiteraard alleen maar zijn voor kotters die ter visvangst gaan en met dat geld hun brandstofkosten omlaag kunnen brengen. ,,Het ondersteunen van pakweg 150 kotters met 65.000 euro kost nog geen 10 miljoen euro. Dat is peanuts als je het vergelijkt met de miljarden die op nationaal niveau over de toonbank gaan’’, aldus Meun.

Naar aanleiding van het NOS-artikel ‘Geen staatssteun voor bedrijven die worstelen met hoge energieprijzen' zijn Kamerleden in de pen geklommen. Van de zijde van CDA en SGP wordt gevraagd of de minister wel beseft dat kotterbedrijven op omvallen staan en wat deze brandstofcrisis als gevolg van Europese sancties tegen Rusland betekent voor de keten? Kameleden willen ook weten welke oplossing de minister dan voor de korte en ook lange termijn te bieden heeft. Bij herhaling wordt gewezen op Frankrijk dat hun vissers wel helpt met brandstofsteun.