Garnalen

beperkt

tot 72 uur


URK/YERSEKE – Garnalenvissers mogen vanaf deze week maximaal 72 uur op zee zijn. De beperkende maatregel geldt tot minimaal 25 april.


Vorige week vrijdag werden de garnalenvissers door de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) geïnformeerd over de inspanningsbeperkende maatregel. Er was toen nog sprake van maximaal 60 uur. Na herberekening van de LPUE-waarde (Landing Per Unit Effort) van de maand maart is dat afgelopen maandag gecorrigeerd naar 72 uur per kalenderweek. De tijd wordt berekend vanaf vertrek tot aankomst in de haven. In Nederlandse wateren mogen de uren wordt benut tussen maandag 00.00 uur en vrijdag 12.00 uur. Stapelen is mogelijk als gevist wordt in buitenlandse wateren.

Volgens ICES is management op basis van LPUE de beste methode om de garnalenvisserij te beheren. De LPUE-waarde wordt continu in de gaten gehouden en er volgen visserij-beperkingen als een vooraf bepaalde ondergrens bereikt wordt. Alle PO-leden zijn verplicht zich aan de inspanningsbeperkende maatregel te houden. Naleving is essentieel voor het behalen en behouden van het MSC-certificaat. Tijdens de volgende audit van het certificaat zal er extra aandacht zijn voor de naleving van de inspanningsbeperkende maatregel.