Afbeelding
Pieke Molenaar

Visserijinnovatiecentrum

Impact kietelaars en wekkerketting

STELLENDAM – Hoe diep gaan boomkortuigen door de zeebodem? Het NIOZ en TU Delft doen daar momenteel onderzoek naar. In het Visserijinnovatiecentrum Stellendam werden vorige week tuigjes met wekkerketting, onderpees en kietelaars op schaal in de waterbak getest. Het gaat om drie configuraties met verschillende sleepsnelheden, van zware kettingen voor op harde grond tot lichte kettingen voor in de slapte.

Het bewuste onderzoek heet voluit Bottom Fishing Impact Assessment Tool, een van de visserijprojecten die vanuit de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek wordt gefinancierd. Overigens met geld van het ministerie van LNV. 

Het doel is een tool te ontwikkelen om de huidige impact van boomkortuigen op het ecosysteem te vergelijken met eventueel nieuw ontwikkelde vistuigen voordat die als milieuvriendelijker alternatief geïntroduceerd worden. ,,Dit onderzoek doen we bovendien om de bodemberoering en weerstand van vistuigen beter te kunnen voorspellen en daarmee de innovaties die vanuit de sector met modellen te ondersteunen'', zegt dr. ir. Geert Ketels van TU Delft.


Voor toegepast wetenschappelijk onderzoek naar de reactie van platvis op mechanische, akoestische en optische prikkels hebben Wageningen University en TU Delft twee vacatures voor promovendi uitgezet.

Afbeelding