Afbeelding
Jonathan_van_Dijk

Ook al jaren grootste inkoper bij Visveiling Urk

Zalm als extra bedrijfspoot Urk Export

URK – Urk Export heeft een extra poot onder het vishandels- en verwerkingsbedrijf gezet: zalm. De in drie fasen uitgevoerde bouwkundige operatie daarvoor is na anderhalf jaar door hoofdaannemer De Boer Bouw en Ontwikkeling afgerond.


In december 2020 werd de zalmlijn operationeel. Vanuit het niets werd gestart met enkele tientallen tonnen zalm per week. Dat bleef in sneltreinvaart groeien. Dit jaar verwacht Urk Export wekelijks 100-200 ton zalm te kunnen fileren. Vijf tot tien auto’s zalm per week, afkomstig uit Noorwegen of de Faeröer. Met dezelfde lijn, waar inmiddels al weer een update op is uitgevoerd: de fileermachine is nu uitgerust met dynamische messen om nog een procentje zuiniger te kunnen snijden.

De stijgende zalmproductie gaat niet ten koste van de overige activiteiten van Urk Export. Voor het derde achtereenvolgende jaar was Urk Export vorig jaar de grootste koper bij Visveiling Urk. ,,We steunen onze vissersvloot waar we kunnen.’’


Meer vissoorten

Twee jaar geleden besloot de directie van Urk Export – de gebroeders Lucas en Klaas Schrijver, hun neef Peter Schrijver en Kees Korf – om uit te breiden. Aan de rechterzijde van het kantoorpand werd een nieuwe hal gebouwd voor de vershandel. De bestaande vershal voor een veelheid aan Noordzee- en steeds meer Kanaalvis was namelijk echt veel te klein geworden.

Maar toen besloten de Schrijvers in goed overleg om het bedrijf te verbreden, ook gelet op de ontwikkelingen rond de Noordzeevisserij. Voorbeeld: deze maand is er een promo-actie met een Franse supermarktketen. Dat moet ruim van te voren worden gepland. Afspraken staan dus, maar niemand weet of de vloot wel vist en hoe de tongvisserij zal zijn.


Groei en stabiliteit

Kijkend naar andere verwerkingsmogelijkheden, de marktontwikkelingen, de blijvende groeipotentie voor zalm en verwachte stabiliteit met zalm in de bedrijfsvoering werd besloten de bestaande vershal te moderniseren en in te gaan richten voor zalmverwerking. Met Ingmar Baars van IB Food-machines werd het gesprek aangegaan voor de aankoop van een kleine tweedehands lijn. 

Baars zou zo’n lijntje best willen verkopen, maar adviseerde de mannen van Urk Export die keuze te heroverwegen. Uit efficiencyoverwegingen werd het uiteindelijk een miljoeneninvestering in een complete verwerkingslijn met de modernste apparatuur van Baader. ,,Er is geen beter merk in de markt, is ook onze eigen ervaring met platvisfileermachines. Vooraf hebben we her en der zalmfilet gekocht en die blind door potentiële afnemers laten beoordelen; deze kwam er unaniem als beste uit. Het draaide ook gelijk prima’’, zegt Klaas Schrijver.

In de zalmhal staan een palletlift, een krattenwasser, een zalmwasser (van Jansen Techniek, waarmee zalm desgewenst ook ontschubd kan worden), een kopmachine (Baader 434), een fileermachine (Baader 581 Pro), een trimrobot (Baader 988) en een 6-baans pinbone machine (Baader 867). De trimrobot maakt een scan van de zalmfilet en snijdt al naar gelang de wensen van de klant het buikvet, de rug en de staart weg. Ondanks alle automatisering zijn er voor de werkzaamheden nog altijd 25 arbeidskrachten nodig. In de oude koelcel ernaast komen straks nog de Borncut-portioneermachine te staan plus een gloednieuwe Multivac-inpaklijn voor kleinverpakking.


Graatloze makreel

Daarmee is de investeringsgolf nog niet ten einde. Want als eerste in Nederland gaat Urk Export ook bij IB Food-machines een lijn kopen waarmee graatloze makreel op de markt gezet kan worden. Dit betreft een aangepaste Baader-fileermachine met daarachter door Ingmar Baars samen met een Ierse partner ontwikkelde techniek om de graten in de makreel te verwijderen. De allereerste versie hiervan draait sinds kort in het Belgische Oostende, waar de familie Schrijver ook op bezoek is geweest.


In drie fasen is er 1.750 vierkante meter verwerkings- en opslagruimte inclusief koelcellen bijgebouwd. De Boer Bouw en Ontwikkeling begon in de zomer van 2020 met de nieuwe versafdeling plus twee laaddocks. Daarna volgde renovatie van de bestaande vershal voor de nieuwe zalmafdeling van Urk Export. Tot slot werd vorig najaar gestart met de bouw van een nieuwe koelcel plus opslagruimte voor materialen daarboven.

,,We zijn dankbaar dat we deze grote stap hebben kunnen doen’’, zegt de vierhoofdige directie éénparig over de vernieuwbouw en uitbreiding. Urk Export heeft 65 vaste werknemers in dienst plus via Werckpost een flexibele schil van pakweg 35 uitzendkrachten aan het werk.

H Moderne zalmlijn met machines voor wassen, ontkoppen, fileren, trimmen, ontgraden en inpakken.
H Nieuwe koelcel voor zalm.
H Nieuw versafdeling met daarachter een grote koelcel.