Afbeelding
Rene Pop

Nederlands of Brits, kop of kont

Algemeen

OUDESCHILD – De TX 1 was vorige week vrijdag even prominent in het nieuws. De kotter van Vonk loste die dag in thuishaven Oudeschild een wel heel bijzonder vangst: een houten (boeg)beeld, hoogstwaarschijnlijk uit de 17de eeuw.

Het beeld was twee dagen daarvoor op de Noordzee ter hoogte van de Nieuwe Waterweg boven water gehaald. ,,Het is nog in goede staat, maar zodra zulk hout boven water komt droogt het snel uit en gaat het verpulveren’’, zegt schipper Cor Vonk. Aan boord werd het beeld zo goed en zo kwaad als het ging in een bak met zout water bewaard, op Texel is het beeld bij Museum Kaap Skill in zoet water gelegd, ter voorbereiding op zo goed mogelijk conserveren.

Naar de precieze herkomst van het beeld wordt nu onderzoek gedaan. Vonk: ,,Het jaar 1653 wordt genoemd, de Slag om Kijkduin, tussen Rotterdam en Texel. Het zou dan van een Nederlands of Brits schip kunnen zijn, van de boeg of van de achterkant van een schip.’’ Wordt vervolgd. 

Deze week was de TX 1 weg met broer Thijs Vonk. Vanaf gisteren (donderdag) is de kotter voor twee weken gepland onderhoud voor de kant gegaan. 

Op de foto vooraan Cor Vonk, Fred Wiering en Peter Batenburg en achteraan net zichtbaar Alex Drent en Luuk Witte met de bijzondere vangst.

(Foto: René Pop)