Vissers verder met zorgen voor voedsel

NB-wet vergunningplicht moet vervallen

IJmuiden, maart 2022


Voor toekennen/voortzetten van diverse visvergunningen worden de onderzoekskosten met betrekking tot de impact van visserijactiviteiten op natuur en milieu bij de vissers neergelegd. Het gaat om enorme bedragen, die veelal omgeslagen worden onder de vissers onderling, maar met name voor de kleinere schepen is dit niet op te brengen. Wij zijn van mening dat deze gang van zaken rond de NB-wet vergunningen op een juridisch/politieke denkfout berust, en in de praktijk maakt het onze bedrijfsvoering financieel onhoudbaar.

Als ik een vergunning aanvraag voor een busdienst over de Afsluitdijk wordt mij niet gevraagd om door een onafhankelijke partij, tegen enorme kosten, onderzoek te laten doen naar de staat van het asfalt en het effect van een bus die daaroverheen rijdt. De staat van het asfalt valt onder de taken/verantwoording van de overheid. Die dient een en ander zelf te onderzoeken en af te wegen bij het toekennen van een vergunning. De verantwoordelijkheid voor de flora en fauna ligt niet bij de visserijsector maar bij de overheid. Het is dus aan de overheid om onderzoek uit te (laten) voeren.

De onafhankelijkheid van onderzoek is een heikel punt; wie betaalt bepaalt, lijkt het devies. Wetenschap is te koop. Het is een commerciƫle dienst geworden. Maar ook als de visserij zelf betaalt kan de overheid met de resultaten aan de haal gaan. Er heeft zeer ernstige erosie plaatsgevonden van de rechtszekerheid binnen de landbouw en visserij.

Organisaties als het WUR en diverse andere universiteiten worden met enorme bedragen (honderdduizenden euro's tot miljoenen) gefinancierd door supranationale organisaties die een supranationale (en dus niet democratisch verankerde) politieke agenda dienen. Hetzelfde geldt voor diverse invloedrijke zogenaamde ngo's, die helemaal niet NON-governmental zijn maar die actief een bepaalde politieke agenda pushen en daartoe naast overheidssubsidies (non-governmental...?) financiering van dezelfde supranationale organisaties krijgen. Dit is buitengewoon zorgelijk en brengt letterlijk de voedselvoorziening in gevaar.

De regelgeving in het algemeen en de achterliggende politieke agenda geven blijk van een politiek die niet gericht is op het zekeren van de nationale voedselvoorziening door (boeren en) vissers. Integendeel. De op zijn minst omstreden maatregelen rond COVID alsook de geforceerd gestegen brandstofprijzen die leiden tot stilliggen van de vissersvloot zijn daar voorbeelden van. In dit geval is de oplossing simpel: de NB-wet vergunningplicht moet vervallen en vissers gaan weer gewoon verder met zorgen voor voedsel voor de bevolking.

Via deze link kun je als visser of boer via een simpel formulier melden als je last hebt van regelgeving:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/regeldruk/vraag-en-antwoord/onnodige-regeldruk-melden-bij-het-agroloket

Het lijkt me goed als we massaal meldingen gaan doen, en niet alleen van de NB-wet vergunningplicht maar van alle onnodige regels waar de vissers last van hebben. Zo ga ik er zelf nog een wijden aan het feit dat ik per visreis een half dozijn meldingen moet doen.


Andries Visser,

Palingvisserij Visser IJmuiden

lid-C-LIFE, vertegenwoordiger Kleinschalige Visserij IJmuiden