‘Quota

stabiel

na 2026’


BRUSSEL – Na 2026 zal er niet opnieuw met het Verenigd Koninkrijk onderhandeld worden over de quotaverdeling EU en Verenigd Koninkrijk. Aldus Europees Visserijcommissaris Sinkevicius afgelopen maandag in het Europarlement.


Maandagavond werd er in het Europees Parlement gesproken over de gevolgen van de Brexit voor de vissers in de EU, aan de hand van een rapport van rapporteur Manuel Pizzario. De Portugees gaat voor een goed nabuurschap en samenwerking met het VK, maar vindt dat de Europese Commissie wel alert moet blijven op protectionistische maatregelen van het VK (en ook van andere derde landen) onder het mom van Brexit.

De Nederlandse Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen (SGP) en Jan Huitema (VVD) wezen op de negatieve gevolgen van Brexit (quota-afdracht aan het VK, lastiger ruilen, aanvullende eisen voor vistuig, eenzijdige sluiting van gebieden) en de onzekerheid over wat er na 2026 gaat gebeuren. Huitema wil na het overhevelen van 25 procent van de EU-quota naar het VK geen verdere afdracht van visrechten vanaf 2026. 

Ruissen over het feit dat veel EU-landen de beloofde BAR-gelden nog steeds niet hebben uitbetaald: ,, Dat is natuurlijk zeer frustrerend. Zeker gelet op de hoge brandstofprijzen. Ik roep de betreffende lidstaten en de EC op om tempo te maken met de uitbetaling.’’ 


Sinkevicius wees er op dat het VK nu een derde land is, maar dat het land wel zal moeten blijven handelen op basis van de Trade and Cooperation Agreement (TCA), de overeenkomst tussen de EU en het VK na de Brexit. Wat Sinkevicius betreft wordt er na 2026 niet opnieuw onderhandeld over de TAC-verdeling, maar over de wederzijdse toegang tot elkaars viswateren zal dat wel gebeuren.