Jaarvergadering nieuwe stijl in Bruinisse - Wie rood staat kan niet groen denken

Verwachtingen mosselseizoen positief

BRUINISSE – De kwekers kunnen terugkijken op een zeer welkom goed mosselseizoen. Voor komend seizoen liggen de verwachtingen nog wat hoger. Ondertussen veroudert de vloot en zijn meer investeringen nodig. Aldus de Bruse visserijvoorman Cees Otte.


Zonder genodigden en in een informele setting kwamen de leden van Visserijvereniging Algemeen Vissersbelang vorige week in Bruinisse in klein comité bijeen in restaurant De Meeuw. Voor een jaarvergadering nieuwe stijl.


Omdat vorig jaar vanwege corona de jaarvergadering geannuleerd moest worden gaf voorzitter Cees Otte een korte terugblik in cijfers over de afgelopen twee jaar. In het seizoen 2020-2021 bestond de voorraad consumptiemossels in hoofdzaak uit de kleinere sorteringen van rond de 200 stuks. Op de veiling kwam de Nederlandse aanvoer uit op 315.000 mosselton en werd 45 miljoen euro besomd.

De verwachtingen over de hoeveelheid te leveren consumptiemossels in het huidige seizoen 2021-2022 waren laag. Grote meevaller was afgelopen najaar de kwaliteit van de Oosterschelde die van ‘voor tot achterin’ dikwijls 30 procent vis of meer noteerde. Ook de groei was goed. Er konden behoorlijk wat jonge mossels geleverd worden. In totaal werd er tot nu toe zo’n 330.000 mosselton geleverd. voor zo’n 65 miljoen euro. ,,Ten opzichte van 48 miljoen euro gemiddeld over de laatste drie seizoenen is dit voor de kwekers ronduit goed en zeer welkom’’, aldus Otte.

De Bruse voorzitter refereerde in zijn beknopte jaarrede ook aan de clustervisserij op mosselzaad afgelopen voorjaar en aan het flexibele visplan in het najaar van 2021. Al met al leverde dat 240.000 ton mosselzaad op.


Realistisch?

Resumerend stelde Otte vast: ,,Blikken we even vooruit naar komend seizoen, dan zien we dat de verwachtingen iets hoger liggen dan afgelopen seizoen. Is een volume van 400.000 mosselton realistisch? Vult u het zelf maar in… Na de stormen van begin dit jaar is een voorjaarszaadvisserij welkom, maar de eerste bevindingen van de inventarisatie zijn niet hoopgevend.’’

Op de vooruitblik volgde een blik op het in Bruinisse danig afgeslankte vlootbestand: ,,De laatste twintig jaar is er niet geïnvesteerd in nieuwbouw. De vloot veroudert. Op enig moment zullen forse investeringen gedaan moeten worden om up to date te blijven. Investeringen die nodig zijn om de transitie van vissen naar invangen te kunnen voltooien, of om aan de milieu-opgaven te voldoen. Vermindering van de stikstof- en kooldioxide-uitstoot bijvoorbeeld. Om aan deze maatschappelijke verplichtingen te kunnen blijven voldoen is een gezonde keten nodig. Want wie rood staat kan niet groen denken!’’


Minuut stilte

Voorzitter Otte stond bij aanvang van de vergadering eerst stil bij het recente overlijden van oud-mosselvoorman Wolfer Okkerse. ,,Een man waar velen van ons met respect naar keken en luisterden. Wolfer is maar liefst 25 jaar voorzitter van onze vereniging geweest, van 1971 tot 1996, en dertien jaar bestuurslid van Zevibel. In die periode kregen we te maken met onder meer de afsluiting van de Grevelingen, de Delta Schadewet en de finale ronde. Wolfer stond voor onze belangen, als een rots in de branding. We verliezen in hem een goede collega en een goed mens.''