Langslepende procedures over Westerschelde

Effect garnalenvisserij moet beter onderbouwd

DEN HAAG – Het ministerie van LNV moet beter onderbouwen waarom de gezamenlijke Nederlandse en Vlaamse bodemberoerende garnalenvisserij geen significante effecten zou hebben op de natuurwaarden van de Westerschelde. Huiswerk van de Raad van State voor de overheid.


De Raad van State deed vorige week in langslepende procedures (opnieuw) uitspraak inzake bezwaren van Natuurmonumenten tegen de Wnb-vergunning voor de garnalenvisserij in de Westerschelde. Die natuurvergunning werd door het ministerie van LNV in 2016 verstrekt voor de periode 2017 tot en met 2022.


Beperkt actief

De Westerschelde is Natura 2000-water, waarin zowel Nederlandse als Belgische garnalenvissers beperkt actief zijn. Nederlandse vissers hadden op jaarbasis aanvankelijk niet meer dan 1.270 visuren toegeschikt gekregen, maar dat is bijgesteld naar 3.594 uren. Belgische vissers maximaal 1.022 visuren. Om het in perspectief te zetten: dat is opgeteld nauwelijks voldoende voor twee kotters om er een halfjaar te vissen of om met vier kotters dat jaar er wekelijks een etmaal te vissen.

Bezwaren en beroepen van natuurorganisaties werden door de overheid van meetaf ongegrond verklaard. In het najaar van 2020 deed de Raad van State een tussenuitspraak, waarin werd uitgesproken dat de Wnb-vergunning terecht is uitgegeven, maar dat het ministerie de cumulatieve effecten van Nederlandse en Vlaamse garnalenvissers op de Westerschelde wel moet onderbouwen. 


Mesheften

Na een bezwaarprocedure ging Natuurmonumenten weer naar de Raad van State omdat ze de onderbouwing van LNV onvoldoende vond, inzonderheid waar het gaat om de effecten op jonge finten, op het habitattype ‘permanent overstroomde zandbanken’ en op vogels zoals fuut en de middelste zaagbek. De RvS is het daar mee eens.

De producentenorganisaties en het Vergunningenhuis namens Stichting Visserij & Natuur dienden zogeheten zienswijzen in. Visserijbestuurders waren op achtereenvolgende zittingen aanwezig om een toelichting te geven.

Natuurmonumenten wees op wetenschappelijk onderzoek waaruit zou blijken dat bodemberoerende visserij leidt tot dominantie van de Amerikaanse zwaardschede en dat dit ten koste gaat van typische soorten.


Op de vingers getikt

LNV is met de uitspraak op verschillende punten ‘op de vingers getikt', oordeelt de Nederlandse Vissersbond. 

Wat de mogelijke consequenties zullen zijn voor de huidige aflopende vergunning en de aanvraag voor de nieuwe Wnb-vergunning is lastig in te schatten, aldus de Vissersbond.