Visserijbestuurders teleurgesteld in LNV

'Brandstofcompensatie niet passend'

DEN HAAG – LNV-minister Henk Staghouwer is niet enthousiast over de mogelijkheid die de Europese Commissie lidstaten biedt om visserijbedrijven financieel door de (brandstofprijzen)crisis heen te helpen. 


Dat blijkt uit het antwoord van Staghouwer op vragen van BBB-kamerlid Caroline van der Plas. ,,Vissers in Nederland krijgen 0 op het rekest qua steun. Waarom de Fransen niet volgen? We kunnen toch 35.000 euro aan steun geven? Kan de minister aangeven waarom hij niet reageert op een verzoek van de visserijsector voor steun?’’

Staghouwer antwoordt: ,,Het is duidelijk dat de sector het zwaar heeft. Na onder andere de Brexit en COVID-19 zijn ook de gevolgen van de invasie in Oekraïne voor de sector substantieel. Onlangs heeft de Europese Commissie lidstaten de mogelijkheid geboden onder het Europese Visserijfonds vissers tegemoet te komen. Ik bestudeer momenteel de mogelijkheden, inclusief dit Europese voorstel. Inzet van deze middelen zou ten koste gaan van inzet op andere doelen van het fonds gericht op innovatie. Uiteraard zal ik de visserijsector hierover op de hoogte houden. De Fransen bieden een vaste vergoeding per liter brandstof. Nederlandse vissers verbruiken bij gebruik van de boomkor relatief veel brandstof, waardoor een dergelijke compensatie tot hoge bedragen zou leiden (naar verwachting boven het genoemde bedrag). Daarbij vind ik in het kader van de benodigde energietransitie en het gegeven dat vissers reeds geen accijns betalen voor hun gasolie een dergelijke tegemoetkoming niet opportuun.’’


Tegen kabinetsbeleid

Vorige week stuurden de visserijbestuurders een noodbrief naar Staghouwer met de boodschap dat de kottervloot aan de afgrond staat en er zonder snelle hulp een massale sanering dreigt. LNV houdt vooralsnog de hand echter op de knip, zo kregen visserijbestuurders deze week te verstaan. Het compenseren voor de gestegen energie- en brandstofprijzen gaat in tegen de doelstellingen die dit kabinet heeft in kader van de benodigde energietransitie. Daarom is een dergelijke maatregel niet passend, luidt de letterlijke boodschap aan hun adres. 

De voormannen reageerden dinsdagmiddag in het zogeheten aanvoeroverleg zeer teleurgesteld. Deze reactie van LNV kan ook gelezen worden als het antwoord op de vraag waarom er zo’n enorm bedrag van 155 miljoen euro vanuit het Brexit-fonds voor sanering wordt uitgetrokken. Minder kotters helpt wellicht om klimaatdoelen te halen… Er volgen nieuwe kamervragen, en de sector vraagt een gesprek met minister Staghouwer zelf aan.


België

Na het debat met de Europese Commissie reageerde de Belgische minister Hilde Crevits enthousiast op het activeren van het crisismechanisme om vissers te ondersteunen. De Rederscentrale laat bij monde van directeur Emiel Brouckaert weten zeker bereidheid te proeven bij het Vlaamse kabinet, maar er ligt na twee weken nog niets concreet op tafel.


Gros vloot binnen

Van de Nederlandse kottervloot bleven deze week - vanwege torenhoge brandstofprijzen in combinatie met matige vangsten en ook het ruwe weer - pakweg 140 vissersvaartuigen voor de kant, waarvan de helft garnalenkotters.