Afbeelding
xx

EMK-visie en missie voor echt duurzame visserij

,,Zes jaar geleden werd EMK opgericht, om bestaande visserijorganisaties vanaf zee meer slagkracht te geven, eenheid binnen de vissers te kweken en last but not least de visserij weer op de kaart te zetten en te promoten bij publiek en politiek.

Door te veel onwerkbare EU-regelgeving en de komst van natuur en windparken bestaat er terecht de vrees dat we onze visgronden kwijtraken, en dat onze traditionele manier van werken onmogelijk wordt gemaakt.

Hernieuwbare energie wordt mede gezien als een oplossing tegen de mondiale klimaatverandering. Een hernieuwbare energievorm is windparken op zee en mogelijk in de toekomst ook zonneparken op zee. Ze staan veelal op onze traditionele visgronden en zijn dus ook een sta in de weg, maar ergo, vis wordt verdreven uit hun woon- en paaigebied. Over de verstorende invloed op de ecosystemen van deze windparken op zee is nog maar weinig bekend. De ernst van de klimaatproblematiek en de afhankelijkheid van veelal geïmporteerde brandstoffen heeft de uitrol van windparken op zee in een hogere versnelling gezet, en tijdens de bouw en exploitatie van deze ‘windparken’ worden de voorzorgprincipes met voeten getreden.


Wij als vissers beseffen goed dat onze vertrouwde visgronden gaan veranderen en de ruimte op zee voor de huidige vissersvloot te klein wordt. We staan als sector voor een giga grote uitdaging om te veranderen, te innoveren en ons aan te passen aan de nieuwe ruimtelijke indeling van de noordelijke zeeën. Zo staat de toekomst van honderden familiebedrijven en onze voedselzekerheid vanuit de noordelijk zeeën op het spel. De vissers die als gebruikers van de zee de oudste papieren hebben verdienen het om een onderdeel van de oplossing te zijn en niet van het probleem. Drijfveer en doel is om ook in de toekomst te zorgen voor een gezond duurzaam gevangen stukje vis op het bord van de consument.


1. Waar staan we nu?

Vanaf de oprichting en recente verleden van EMK traden we meestal vanuit een defensieve houding naar buiten richting pers en op social media. We willen deze benadering achter ons laten en ons focussen op wat de toekomst ons als vissers te bieden heeft en wat de mogelijkheden wel zijn!


2. Missie

Vanuit EMK willen we werken aan:

•        Eenheid binnen de visserij, want dat is levensnoodzakelijk.

•        Gezonde ‘noordelijke zeeën’ door een goed visserijbeheer.

•        Een duurzame visserij, waarin de vangstcapaciteit van de vloot is afgestemd op de nieuwe ruimtelijke indeling van de ‘noordelijke zeeën’ en de beschikbare visbestanden.

•        Meedenken in de ontwikkeling van innovatieve schepen met andere brandstoffen dan die we tot nu toe gebruiken (diesel), met zero CO2- en NOx-uitstoot.

•        We willen transparant blijven communiceren met stakeholders, politici etc.




3.Visie

A. Het lijkt ons zeer wenselijk als leden en bestuur van EMK dat de huidige prille samenwerking tussen verschillende visserijorganisaties verder wordt geïntensiveerd, zodat met één stem de sector wordt vertegenwoordigd bij overheden en beleidsmakers

B. We moeten als vissers niet bang zijn om aan zelfreflectie te doen en van daaruit te werken aan een positiever imago. Het behouden en verbeteren van een gezonde zee vereist nieuwe selectievere visserijmethoden die duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Netten en vistuigen ontwikkelen die nog minder impact hebben op het ecosysteem. Belangrijk onderdeel van een gezonde zee is het project Fishing for litter, wat moet uitgroeien tot een mondiaal begrip.

C. Aanpassen vloot/vangstmethodes aan nieuwe vissoorten die zich vestigen in onze noordelijke wateren door klimaatverandering en de nieuwe ruimtelijke indeling van de noordelijke zeeën door onder andere windparken.

D. Het meedenken in de ontwikkeling van innovatieve schepen die alternatieve brandstoffen gebruiken en zero emissies hebben moet in de lijn zijn van de Green Deal, Blue Growth en de Farm to Fork-strategie. Willen we hier invulling aan geven, dan moeten we een denktank oprichten, zodat we gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Gedacht wordt aan het nieuw leven inblazen van een Visserij Innovatie Platvorm of Netwerk. Samenwerking met kennis- en wetenschappelijke instituten is een pre. Het Masterplan Duurzame Visserij (MDV) kan een vertrekpunt zijn voor het visserschip van de toekomst (2050).


Initieel zijn we als visserijsector tegen windparken op zee.


Willen we enigszins van de nood een deugd maken, lijkt het ons als EMK gemakkelijk een win-win situatie te creëren. De visserij wil als compensatie voor de verloren visgronden deze alternatieve ‘groen’ opgewekte energie in de vorm van elektriciteit of waterstof gratis of met grote korting af kunnen nemen van de exploitanten van deze windparken. 

In de onderhandelingen met het NZO moet deze mogelijkheid van een ‘free of charge groene’ brandstofdeal worden vastgelegd.


Tegelijk hopen we met een ‘zero emissie’ schip te kunnen vissen in ‘Natura 2000 en gesloten’ gebieden. Twee vliegen in een klap. 

Inzetten op een andere brandstof, zoals methanol.

Ontwikkeling van een nieuw type ‘vissersschip 2050’ dat veilig, stabiel, comfortabel, duurzaam, multifunctioneel (bijvoorbeeld ook inzetbaar voor bewaking en onderhoudswerk aan OWP) en economisch kan geëxploiteerd worden.


E. We willen in de toekomst aanschuiven bij NZO en COP Noordzee 2022-2027 (Community of Practise). Zo ook deel blijven uitmaken van het SEVO-overleg (Strategisch Europees Visserij Overleg), om zodoende mee te denken aan werkbare wetgeving, zowel nationaal als vanuit Brussel. We willen dit alles kunnen doen, transparant, en goede communicatie onderhouden met stakeholders, politici, ngo’s en multidisciplinaire wetenschappers.



4. Mogelijke nadelen of niet haalbare doelen

- Door dat vissen een mechanische bezigheid is, is er in dit geval ook een eindigheid aan innovatie op netgebied, zoals selectiviteit. We moeten wel met beide benen op de grond blijven staan aangaande de mogelijkheden.

- Kan een zo grote vloot binnen afzienbare tijd volledig getransformeerd worden naar een nieuwe brandstof? Waterstof is een explosieve en brandbare stof, wat zijn de mogelijkheden van opslag en gebruik daarvan aan boord met het oog op de veiligheid?

5. Waar moeten we vanaf?

- Eerst en vooral moeten we van tunnelvisie en het standpunt 'Het kan niet' af! We moeten out of the box denken, niets is te gek, later kunnen out of the box gevallen omgebogen worden naar werkbare principes.

- We moeten van de dure en vervuilende diesel af waarop zeer waarschijnlijk een taks komt in de nabije toekomst, die een nog grotere druk legt op het bedrijfsresultaat. We moeten met een gerust hart op zee kunnen zijn, qua veiligheid, en op een legale manier ons brood kunnen verdienen.


6. Wat is ons doel?

Het doel van EMK is dat we transformeren naar een nog meer duurzamere, maar ook lonender visserij. Een visserij die op een duurzame, veilige en economische manier gepraktiseerd kan worden.


7. Wanneer en hoe?

Dit moet NU gebeuren of in de zeer nabije toekomst. Uitstel van deze innovatie is dodelijk voor de sector, omdat:

•         we te maken hebben met absurd hoge brandstofkosten waardoor schepen voor de kant komen te liggen.

•         we nu uit de buurt van windparken en gesloten/Natura gebieden moeten blijven; we willen daar als visserij zo snel mogelijk in integreren.

•         we voor deze transitie subsidie nodig hebben vanuit de overheid of uit Europa, want van onszelf alleen kunnen we dit niet bekostigen.


WE WAREN VISSERS, 

WE ZIJN VISSERS EN 

WE WILLEN VISSERS 

BLIJVEN!’’