H Job Schot (in het midden met microfoon) geeft uitleg over de vernieuwde visie en missie van de vissersactiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK).
H Job Schot (in het midden met microfoon) geeft uitleg over de vernieuwde visie en missie van de vissersactiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK). GH

Nieuwe visie en missie EMK gedeeld op Kennisdag Visserij: energiedeal met windparken op zee

Worsteling en wil om positiviteit uit te stralen


IJMUIDEN – De stemming in de visserij is pessimistisch. De op de Nationale Kennisdag Visserij aanwezige vissers kijken echter vooruit, naar de toekomst. Jazeker, er worden serieuze plannen gesmeed voor nieuwe schepen met alternatieve energiedragers voor de voortstuwing. Het zou zeker helpen als de overheid daar steun aan verleend.

Ook actiegroep Eendracht Maakt Kracht worstelt. Oud-voorzitter en adviseur Job Schot (Z 201) van EMK heeft een toekomstvisie gedeeld die door het bestuur is overgenomen. ,,We willen visserman blijven en positiviteit uitstralen’’, aldus Schot. In de bunker op het Forteiland zei Schot dat het roer omgaat. Minder anti, meer pro. De wereld verandert, en de kleinere kottervloot moet en wil ook mee veranderen.

Hoofdpunten van de nieuwe EMK-visie zijn: echt samenwerken als basis voor succes, investeren in Europese lobby, niet bang zijn voor zelfreflectie en dus leren van eigen fouten, erkenning dat er een eindigheid is aan selectivteit van visnetten en aanboren van nieuwe energiebronnen. En, heel belangrijk: de visserij staakt de strijd tegen windparken die er hoe dan ook gaan komen (blijft echter wel de vinger aan de pols houden als het gaat om de toekomst van een gezonde zee), maar vindt het alleszins reeël dat het verlies van visgronden gecompenseerd wordt met een korting op alternatieve energie zoals waterstof.