Balk bouwt

droogzetten

kotters af


URK – Voor (grotere) kotters wordt het lastiger om op Urk een hellingbeurt in te plannen. Balk Shipyard bouwt het droogzetten van commerciële vaartuigen en dus ook kotters af.


Een Urker reder wilde vorige maand bij Balk Shipyard een afspraak maken om zijn Eurokotter droog te zetten. Hij werd door de operationele leiding teruggebeld dat er conform nieuw werfbeleid geen plaats meer is voor vissersschepen.

Voor uitleg werd doorverwezen naar werfdirecteur Daan Balk. Na terugkomst van een internationale botenbeurs in de Verenigde Staten reageert Balk: ,,Het klopt dat wij gedeeltelijk afscheid nemen van de beroepsvaart. Het is dus niet zo zwart-wit. Wij focussen ons echt op de jachtbouw, commerciële scheepvaart is echt secundair. Dat is niet nieuw, maar die visie willen we wel nog duidelijker naar voren brengen. In de wereld van de jachtbouw worden wij er best wel eens op aangekeken dat we ook commerciële schepen op de helling hebben. Binnenkort hopen we te tekenen voor de buitendijkse haven bij Urk en als we daar over enkele jaren gevestigd zijn doen we uitsluitend nog luxe jachtbouw.''

Dat gezegd hebbende wil Balk benadrukken dat de werf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op de huidige werf blijft nemen. ,,We hebben nu ook een enkel werkscheepje droog staan, en we zullen best af en toe ook nog wel kotters droogzetten als een baan vrij is en het ons qua planning past. Maar dat worden wel uitzonderingen. Liefst staan we vol jachten. Bestaande afspraken blijven overigens staan. Een man een man, een woord een woord'', aldus Balk.

De gemeente Urk is door de leiding van Balk Shipyard desgevraagd geïnformeerd over het werfbeleid. Voor Urk als vissershaven is het beleid van Balk een aderlating. Begin dit jaar verkocht Balk Shipyard haar aandelen aan een Chinees staatsbedrijf. Dat leidde tot vragen in de Tweede Kamer. Die kapitaalinjectie moet Balk helpen straks aan de nieuwe maritieme servicehaven buitendijks grotere jachten te kunnen bouwen.

Het huidige hellingbedrijf aan de Evert Bakkerkade wordt tot aan de verhuizing gerund door Balk Shipyard, maar is eerder al verkocht aan de Hartman Marine Group. Balk verhuisde in 2004 vanuit Elburg naar Urk toen Scheepswerf Metz werd overgenomen.