H Voor de eerste Oosterscheldekreeften werden in de mijnzaal van Colijnsplaat hele mooie prijzen betaald.
H Voor de eerste Oosterscheldekreeften werden in de mijnzaal van Colijnsplaat hele mooie prijzen betaald. VN

Na drie weken mooi weer is winter weer ingevallen

Veel kreeft op eerste veiling

COLIJNSPLAAT – Een aardige opsteker voor de visafslag van Colijnsplaat. Vorige week donderdag ging er ruim 900 kilo kreeft over de klok op de eerste veildag van het Oosterscheldekreeftseizoen, voor gemiddeld 43,18 euro per kilo.


De verkoop van de door een dertiental aanvoerders gevangen kreeft volgde op de Amerikaanse veiling voor het goede doel van de eerste kreeft. Een naast de afslag gelegen loods was daarvoor tot veilzaal omgebouwd.

De symbolische eerste kreeft van het seizoen was die donderdagochtend boven water gehaald door kreeftenvisser Robin van den Hoek (MS 3), zoon van de vorig jaar overleden Gerrie van den Hoek, in het bijzijn van onder meer de Commissaris van de Koning van Zeeland Han Polman, voorzitter Nelleke Launspach van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft en een kleine 200 gasten.


Slepen

Zoals gewoonlijk verliep de veiling stroef, maar de in zijn rol van veilmeester groeiende UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen wist er met hulp van radiogrootheid Edwin Evers toch 42.500 euro uit te slepen voor de Maag Lever Darm Stichting. Evers is ambassadeur van deze stichting. Het laatste bod kwam van Aquamossel-Triton.

Directeur Bernique Tool en secretaris Juliette de Voogd van de stichting waren erg blij met de opbrengst, die ten goede komt aan onderzoek ter bevordering van vroege opsporing van spijsverteringsziekten zoals darmkanker. Alleen in 2019 was het bedrag hoger. Daarna is de traditionele veiling van de eerste Oosterscheldekreeft twee jaar achter elkaar vanwege corona afgeblazen.


Mooi weer

Het seizoen voor de Oosterscheldekreeft is maar kort; 15 juli is het al weer voorbij. Vanaf 8 maart mochten de korven gezet worden, maar de meeste gingen volgens Ida Sinke pas rond 15 maart te water. Sinke is voorzitter van de Vereniging van Oosterschelde Westerschelde Voordelta Vaste Vistuig Vissers, afgekort tot OWV. Van de dertig leden van de OWV voerde de helft kreeft aan voor de eerste veildag. Sinke wees op het mooie weer van de voorgaande drie weken, wat zeker heeft meegewerkt aan de forse aanvoer van de 906 kilo Oosterscheldekreeft.

Na de symbolische veiling verplaatsten de gasten zich naar de afslaghal voor een proeverij van hapjes van Oosterscheldekreeft van de Zeeuwse chefkok David van Engelenburg. De handel toog naar het krappe mijnzaaltje bovenin voor de echte veiling.


Sneeuw

Afslager Erik de Jong na de veiling: ,,Mooie aanvoer. Ter vergelijking: vorig jaar was er maar 120 kilo kreeft bij de seizoensstart. De kwaliteit is goed en de prijzen waren prima.’’

De veiling was nog maar net afgelopen of donkere wolken pakten zich samen boven de Oosterschelde, en de vrijdag erna werd heel Nederland wakker in een witte wereld. Sneeuw! 

De lage temperaturen en harde wind (waardoor vissers niet bij hun korven kunnen komen) zullen ongetwijfeld hun weerslag hebben op de kreeftaanvoer van deze week en de veiling gisteren (donderdag) op Colijnsplaat.

H Handelaren keuren de aanvoer van Oosterscheldekreeft.
H UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen moest flink aan de bak. Met blauwe sjaal Ida Sinke (OWV) en rechts van haar Juliette de Voogd en Bernique Tool van MLDS.
H Edwin Evers is ambassadeur van de MLDS. (Foto: Frank van Beek)