Afbeelding
nn

EBFA verdedigt bodemvisserij in het Europarlement

Wetenschap tegenover mythes zetten

BRUSSEL – Gaat de Europese Commissie echt duurzame en gecertificeerde bodemvisserijen opofferen om enkele groene ngo’s ter wille te zijn? Niet als het aan voorzitter Ivan Lopez Van der Meulen van de nog jonge European Bottom Fishing Alliance (EBFA) ligt. Die sprak vorige week donderdag op een persconferentie in het Europarlement over het belang van de bodemvisserij in Europa (een kwart van de vangsten, 40 procent van de omzet) ten overstaan van leden van het Europarlement, pers, ngo’s en industrievertegenwoordigers. Een strijdbare Lopez: ,,Wij zijn klaar om met iedereen te praten en klaar ons te verweren tegenover al de mythes over onze bodemvisserij met wetenschap en data. We hebben de zeeën in kaart gebracht om kwetsbare gebieden te identificeren, we hebben visgronden gesloten waar en wanneer dat nodig is, onze schepen zijn selectiever en hebben een lager brandstofverbruik. Wij roepen de EU-autoriteiten op om te blijven investeren in wetenschap, beheer en innovatie en wij willen als sector als gelijken en experts daarin participeren. Het uitfaseren van de bodemvisserij is niet de oplossing, vooral niet als de EU serieus is over de noodzaak om de afhankelijkheid van geïmporteerde voedselproducten te verminderen”.

De industrie vreest het komende Action Plan, dat in lijn met de biodiversiteitsstrategie 2030 van de EU bodemvisserijen wil beperken en gaandeweg uitfaseren. ,, Het uitfaseren van volkomen legaal vistuig zal de gezondheid van de oceanen niet helpen. Er zijn momenteel veel grotere problemen voor de zeeën. Niemand ontkent dat visserij impact heeft, maar met effectief en op wetenschap gebaseerd beheer streven we naar duurzame vangsten met minimale impact.’’


Op de groepsfoto Diek Parlevliet, Lopez Van der Meulen, Rosalie Tukker van Europêche, gastheer Peter van Dalen (vicevoorzitter van de Visserijcommissie van het Europarlement), Job Schot, Durk van Tuinen (die heel attent enkele bodemnetjes had meegenomen) en beleidsmedewerker Johanna Kramer (ChristenUnie).

Afbeelding