Overheid wil niet gebruikte netten innemen

Internetconsultatie over zware

beperking IJsselmeervergunning

URK – IJsselmeervissers kunnen tot 15 april reageren op plannen van de overheid om zonder vergoeding ongebruikte rechten van vergunninghouders in te nemen.


In het najaar van 2020 presenteerde toenmalig LNV-minister Schouten een voor de IJsselmeervissers schokkend maatregelenpakket; onder andere een beperkt snoekbaarsquotum, een zegenverbod én het zonder vergoeding structureel innemen van rechten voor netten die zeven jaar lang niet gebruikt zijn. 

De overheid heeft afgelopen maand een zogeheten internetconsultatie geopend, zie: https://www.internetconsultatie.nl/ijsselmeervergunning. Reageren kan tot vrijdag 15 april.

De PO-Vissersbond/IJsselmeer roept vissers dringend op om gebruik te maken van de inspraakmogelijkheid. Zelf is met behulp van Dommerholt Advocaten ook al gereageerd. 

Genoemde zeven jaar komt niet uit de lucht vallen, beseft de PO-Vissersbond/IJsselmeer. Want in 2014 is door de overheid een beperking van 85 procent op het totaal aantal netten doorgevoerd, en sindsdien moeten de vissers het van overheidswege doen met 15 procent van hun nettenrechten. ,,De staatssecretaris heeft destijds gezegd dat de rechten behouden zouden blijven. Nu worden ze notabene met terugwerkende kracht ingenomen zonder dat er een vergoeding tegenover staat. Als PO-IJsselmeer hebben wij altijd gezegd dat het om niet innemen van vangstrechten voor ons niet acceptabel is’’, zegt secretaris Derk Jan Berends van de Vissersbond. 

De verwachting is dat er een rechtszaak volgt. Van de zijde van het ministerie van LNV was anderhalf jaar geleden al het besef dat er geen draagvlak zal zijn voor het gepresenteerde maatregelenpakket. De overheid wil de visserij op het IJsselmeer reguleren om visbestanden beter te beschermen.