Omegameter

te lang niet

gekallibreerd:

vrijspraak


AMSTERDAM – Wanneer kalibratie van een Omegameter meer dan een jaar geleden heeft plaats gevonden is niet zeker dat een maaswijdtemeting een correcte  uitkomst geeft. De rechtbank Amsterdam heeft daarom een schipper vrijgesproken van het vissen met te kleine mazen.


In februari 2019 werd een Nederlandse bokker door de NVWA gecontroleerd. Met een Omegameter werd aan stuurboord een maaswijdte van 76,5 mm gemeten. Uit het rapport van de fabrikant bleek dat het meetinstrument voor het laatst in januari 2018 was gekallibreerd.

Bij terugkomst in de haven heeft de schipper tweemaal met een eigen Omegameter en éénmaal met die van een collega zijn net nagemeten, en kwam daarbij op maaswijdtes van 79,2 tot 79,5 mm, binnen de afgesproken tolerantiemarge. Drie weken eerder was hetzelfde net tijdens een Duitse inspectie nog gemeten op een gemiddelde van 80,3 mm.

De rechtbank stelt vast dat de fabrikant voorschrijft dat de Omegameter jaarlijks gekallibreerd dient te worden, terwijl er meer dan een jaar verstreken was. Mede gelet op de metingen van de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung vooraf en de eigen controlemetingen nadien, oordeelt de economische politierechter dat voor een strafrechtelijke veroordeling onvoldoende zeker is dat mazen te nauw waren.



Open dagen

‘visserijscholen’

HD, KW en SL


KATWIJK – Zaterdag 9 april zijn er Open Dagen op het nautisch college van het ROC Kop van Noord-Holland in Den Helder en op de STC-locaties Katwijk en Stellendam.


Hoewel ze in de volksmond nog vaak visserijscholen worden genoemd bieden de drie instellingen een breed scala aan maritieme opleidingen aan.

In Den Helder kan iedereen van 11.00 tot 13.00 uur langskomen, varen op de brugsimulator en op een kotter met een VR-bril, sleutelen aan een scheepsmotor, een net boeten en gebakken vis eten.

In Katwijk en Stellendam (Campus Zuid-West) is men welkom van 10.00 tot 14.00 uur, en dat geldt ook voor oud-leerlingen, vissers en bedrijven. Op de school in Stellendam zijn onder andere ook Maaskant, Padmos en DE Maritime aanwezig, als vertegenwoordigers van de maritieme cluster op Goeree.