‘Desastreus voor de visketen’

Nieuw controleregime voor vistransport kotters

UTRECHT/URK – De NVWA voert een nieuw controleplan door. Voor vissers die hun vangst op de auto zetten naar een visafslag heeft dat grote gevolgen. Evenzo voor transporteurs en met name Visveiling Urk.


Desastreus voor de keten. Zo omschrijft een vistransporteur de nieuwe controle- en steekproefplannen van de NVWA. Op 17 maart blijkt er op de Urker visafslag een bespreking en presentatie te zijn geweest, maar lang niet iedereen in de visketen blijkt op de hoogte te zijn van de plannen waarop de NVWA vanaf vandaag – vrijdag 1 april – al wil gaan handhaven. 


Vooral voor flyshooters zijn de consequenties groot. Gebruikelijk is het geworden dat flyshooters hun complete vangst zelf al aan boord wegen. Straks moet volgens het controleplan ‘Wegen na vervoer’ de hele vangst weer op de afslag worden gewogen, met tijds- en kwaliteitsverlies tot gevolg. 

Alleen Nederlandse flyshooters – en ook andere kotters - kunnen hier wel van vrijgesteld worden met een steekproefplan ter controle van de weging aan boord. Maar in dat geval moet een deel van de vangst in de haven van aanlanding op een erkende locatie en dus tegen extra kosten worden gewogen alvorens deze op transport mag.

Voor kreeftjesvissers is het dus ook niet meer mogelijk dat zij hun langoustines rechtstreeks aan handelaren lossen. Die langoustines moeten dus eerst ook via een visafslag of erkende locatie gewogen worden; die logistieke omweg zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de prijsvorming.


Verzuchting

Nieuw is ook dat een transporteur niet op verschillende havens visvangsten mag bijladen. Dus als je vis uit Den Helder ophaalt mag je onderweg naar Urk niet eerst ook in Harlingen een kottervangst ophalen.

Omdat gemeenschappelijke controleplannen ontbreken, kan vis nooit ongewogen vanuit een andere lidstaat naar Nederland vervoerd worden. Wanneer een visser tegen de regels zijn vis in bijvoorbeeld Duitsland ongewogen op transport zet, dan zijn de consequenties voor de aanvoerder. Transporteur en visafslag zijn niet fout.

Op de informatiebijeenkomst klonk van de kant van het bedrijfsleven de verzuchting: ‘Aanlandplicht lukt al niet en wordt nog aangescherpt met cameratoezicht. Wanneer zeggen de lidstaten met elkaar: dit werkt niet, hier moeten we mee stoppen met al die regels die haast niet meer uitvoerbaar zijn’. Antwoord NVWA: ,,NVWA is er niet om de diverse partijen te frustreren, maar om de regels die er zijn uit te leggen en hoe deze toe te passen. Deze plannen worden nu gehandhaafd, mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan kunnen de plannen aangepast worden. Als het controleplan en steekproefplan goed werken en geïmplementeerd zijn, is de volgende stap om met het ministerie te kijken of er gewerkt kan worden aan een gemeenschappelijk controleplan met andere lidstaten, maar niet tegen elke prijs.’’ 


Aanleiding tot het gewijzigde controleregime bij aanlanding is de infractieprocedure die anderhalf jaar geleden door de Europese Commissie tegen Nederland werd opgestart. Voor nu acht de NVWA het van het grootste belang om uit de ingebrekestelling te komen, daar wordt prioriteit aan gegeven. Een gemeenschappelijk Europees controleplan ligt dus stil en dat kan nog wel jaren duren. 


Commentaar

Voorzitter Jacob van Urk van de PO-Urk/VisNed is boos en teleurgesteld: ,,Omdat de NVWA steken heeft laten vallen en op de vingers is getikt door Brussel moeten wij nu bloeden. Hebben wij dan allemaal voor niets moeten investeren in weegapparatuur aan boord? Je kan ook niet zeggen dat de geringe uitputtingscijfers van de quota aanleiding geven om ook maar te veronderstellen dat er iets niet in de haak zou zijn. We happen allemaal naar lucht, maar prioriteit is blijkbaar dat de NVWA haar eigen straatje schoon kan vegen en wordt gesteld dat wegen aan boord niet hoeft. Nee, dit is niet uit te leggen. Te gek voor woorden. Met onze eigen UK 158 vissen we op kreeftjes, die gaan vanwege gewenste ketenverkorting rechtstreeks naar de vershandel en/of worden aan boord al in doosjes verpakt voor de diepvrieshandel. De kwaliteit zal er niet beter van worden als die straks eerst naar de afslag vervoerd moet worden om verplicht te worden overgewogen.’’


De NVWA meldt desgevraagd dat alle plannen eind februari op hun website zijn geplaatst, en dat donderdag 31 maart - gister dus - onder andere de transportsector wordt bijgepraat.