Afbeelding
Silke Arends

Cheque voor ontwikkeling garnalenverwerking in Duitse havens

‘Het water staat ons aan de lippen’

GREETSIEL/BUSUM – Ook de Duitse vissers gaan gebukt onder de torenhoge gasolieprijzen. Afgelopen zaterdag was er in Büsum crisisoverleg en een grote demonstratie van garnalenvissers. Om 11 uur klonk van tientallen schepen de hoorn over de haven. Publiek, pers en aanwezige politici werd duidelijk gemaakt dat hulp heel snel geboden is.


Diezelfde zaterdag brachten vissers met spandoeken ook in Greetsiel de huidige zorgwekkende economische situatie van de garnalenvisserij onder de aandacht. Het water staat de vissers aan de lippen (‘bis zum hals’) door de dieselprijzen, de bureaucratie en de garnalenprijzen. 


Datum en plaats waren gekozen vanwege de symbolische overhandiging die dag van een subsidiebedrag van om precies te zijn 2.330.653 euro aan het Thünen Institut in Hamburg. Het geld is voor een onderzoeksprogramma naar de ontwikkeling en realisatie van regionale verwerking van garnalen na aanlanding in de havens van de deelstaten Niedersachsen, Bremen, Hamburg en Schleswig-Holstein. 


Onderdeel van het project is het bouwen van een prototype garnalenpelmachine die met behulp van ultrasone geluidsgolven de garnaal scheidt van z'n pantser. Deze methode is in Duitsland gepatenteerd en is ontwikkeld door Christin Klever, de dochter van visserijvoorman en bedrijfsleider van EO Tönning Günter Klever.


De overhandiging van de cheque aan dr. Gerd Kraus van het Thünen Institut werd gedaan op de haven van Greetsiel door de Minister van Landbouw en Visserij van Niedersachsen Barbara Otte-Kinast, onder het toeziend oog van de vissers van Greetsiel, Bürgermeisterin Hilke Looden, visserijvoorman Dirk Sander, Günter Klever en Christin Klever. 


SPANJE

In Spanje protesteerden vorige week vrijdag tientallen vissers bij een belangrijke brug tussen het Spaanse Andalusië en de Portugese Algarve.  Door een staking van Spaanse vissers vanwege de hoge gasolieprijzen gaan burgers en vishandel de grens over om in Portugal vis te halen, tot verontwaardiging van de vissers. Door de rook van brandende autobanden was de brug anderhalf uur gesloten. 

De staking ging ook deze week door. Een ontmoeting met de Spaanse visserijminister zou gepland worden deze week.

Afbeelding
Afbeelding
H Tientallen garnalenkotters in de haven van het noord-Duitse Büsum vragen aandacht voor de belabberde economische omstandigheden voor de visserij en de wurgende bureaucratie.
H Minister Barbara Otte-Kinast overhandigt de cheque en spreekt nog na met Gerold Conradi (ex-GRE 24) en Jann Tjado Gosselaar (GRE 19) op het achterdek van de GRE 19.