Winnaars en verliezers

Visvertegenwoordiging in gemeenteraden

URK/HIPPOLYTUSHOEF - Visserszoon en WMR-visserijonderzoeker Cees Meeldijk (30) uit Hippolytushoef komt tot zijn grote blijdschap nieuw in de gemeenteraad van Hollands Kroon.


De vlag ging donderdag na het tellen van de stemmen uit bij Cees Meeldijk thuis. Zijn partij Onafhankelijk Hollands Kroon is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen geworden en stijgt van drie naar acht zetels. 

Meeldijk stond op nummer 9, maar kreeg meer dan voldoende voorkeurstemmen (272). Hij wil naar eigen zeggen een echte volksvertegenwoordiger worden voor de burgers. En voor de visserij? ,,Den Oever moet natuurlijk een werkhaven blijven, we willen de visserij op Wieringen levend houden.’’


Voorkeurstemmen Urk

Op Urk is de SGP de grote winnaar, met een verdubbeling van het aantal raadszetels: van drie naar zes. De verrassing is het grote aantal voorkeurstemmen voor oud-visserijwethouder Geert Post (325). Visserijbestuurder Geert Meun (210 stemmen) komt als nieuw lid in de Urker gemeenteraad.

Hart voor Urk verliest één van de vier zetels. Alle drie raadszetels voor Hart voor Urk worden ingenomen door vishandelaren: Jan Koffeman (Urker Vishandel J. Koffeman), Frans Lucas Brouwer (Varia Vis) en Louw Gnodde (financieel directeur Sea Frozen).

De ChristenUnie op Urk zakt van vijf naar drie zetels. Vishandelaar Auke Pasterkamp (mede-eigenaar Sea Concept) is vooralsnog gepasseerd.

Bij Gemeentebelangen kreeg vissersvrouw en handelaar Anja Keuter voorkeursstemmen, maar zij staat haar zetel in de gemeenteraad af aan een jonge nieuwkomer. Keuter is als wethouders-kandidaat naar voren geschoven.


Netwerkcommissie VVD

Gerrit Kraak (BRA 2/Visserijkunde Nautisch College) is naar eigen zeggen vereerd met het aantal van 121 stemmen op zijn naam in Den Helder. Maar dat aantal is lang niet genoeg om in de gemeenteraad te komen. De VVD verloor en zakt van vier naar drie zetels. 

Kraak is landelijk voor de VVD actief in de netwerkcommissie Landbouw/Visserij, en voert daarin regelmatig overleg met woordvoerder Peter Valstar in de Tweede Kamer en Europarlementariër Jan Huitema.


Hertellen stemmen

Ook op Goeree-Overflakkee verloor de VVD, de partij kwam letterlijk een handjevol stemmen tekort voor een restzetel. Ook na een hertelling van alle 26.293 stemmen. Vissersvrouw Caroline Melissant (198 stemmen) baalt natuurlijk; zij komt als nummer drie op de kandidatenlijst niet in de gemeenteraad. Melissant was en blijft wel actief in de steunfractie. 

Winnaar werd de lokale partij VKGO, die net zoveel zetels op Goere Overfkakkee krijgt als de SGP (7). Ook de partij van schipper Robin Dekker (SL 23) – Groep Jan Zwerus – won flink: van één naar vier zetels. Dekker stond op plek 10. Groep Jan Zwerus noemt zich een ‘vrolijke rechtse plattelandspartij’, met een verbinding met BBB in de Tweede Kamer.

In de gemeenteraad van Reimerswaal behoudt de VVD met als lijsttrekker Ida Sinke haar twee zetels. De SGP won daar en bezet nu acht van de negentien raadszetels. Sinke is voorzitter van vissersvereniging OWV en sinds kort directielid bij Kotra Logistics.