Visserij

Innovatie

Netwerk

opgetuigd


DEN HAAG – Er wordt gewerkt aan het optuigen van een Visserij Innovatie Netwerk (VIN).


Het VIN is vergelijkbaar met het voormalige Visserij Innovatie Platform (VIP), dat aan de wieg stond van diverse succesvolle projecten in de visketen. 

Het ministerie van LNV en de RVO onderzoeken de mogelijkheden. Tijdens het werkbezoek van LNV-minister Henk Staghouwer vorige maand aan Scheveningen en de OD 1 informeerde Arie Mol van de RVO over de plannen voor het nieuw op te richten VIN. Het idee is dat vissers, scheepsbouwers, netwerkspecialisten en wetenschappers samen aan de slag gaan. Gedacht wordt aan vier thema’s: scheepsontwerpen/voortstuwing, vistuigen/vangsttechieken, medegebruik op zee en vernieuwd ondernemerschap. Er zal enerzijds ingezet worden op hoognodige kortetermijnoplossingen en anderzijds op fundamenteel betere schepen en (alternatieve) vangsttechnieken voor toepassing van innovaties op de langere termijn.

De Tweede Kamer wordt door de minister van LNV nog geïnformeerd over de uitwerking van de Innovatieagenda Kottervisserij. Van overheidszijde wordt benadrukt dat over die Innovatieagenda eerst ook nog besluitvorming dient plaats te vinden in onder andere het Noordzeeoverleg.

Mol is aan het inventariseren en gaf deze maand in Breukelen tijdens een startbijeenkomst van de klankbordgroep Vistikhetmaar een presentatie over het VIN en de opgaven op het terrein van innovatie en vloottransitie. ,,Op de olieprijs kunnen wij geen invloed uitoefenen, wel op het brandstofverbruik’’, reageert een visser.



Bokker ‘Lunar’

door Noren

opgebracht


EGERSUND/URK – De Noorse kustwacht heeft afgelopen weekend de UK 148 ‘Lunar’ opgebracht.


Vrijdag werd de Urker bokker van de Ekofish Group door de KV ‘Bergen’ naar Egersund gedirigeerd. Maandag kon de UK 148 weer zuid-in stomen nadat een financiële schikking van ruim zestigduizend euro was getroffen.

De UK 148 was bezig aan een overweekse reis, waarbij deels in de Noorse Zone werd gevist. De schipper had volgens de rederij tevergeefs geprobeerd via het elektronisch logboek daar melding van te doen. Toen dat dus niet lukte was er weer zuid-in gevist. De formele aanklacht luidt dat de kapitein de Noorse autoriteiten geen kennisgeving had verzonden over het stopzetten van de visserij in de Noorse economische zone.