H De avond valt over het havengebied van IJmuiden. Het zevental vriestrawlers voor de kant in de Haringhaven en de aanloop daarvan valt goed op. (Foto: Flying Focus)
H De avond valt over het havengebied van IJmuiden. Het zevental vriestrawlers voor de kant in de Haringhaven en de aanloop daarvan valt goed op. (Foto: Flying Focus) flying focus

Op weg naar de zuidelijke Pacific

Blauwe wijting gaat goed

SCHEVENINGEN/IJMUIDEN/KATWIJK – De vriestrawlervloot heeft zich de afgelopen weken vooral toegelegd op de blauwe wijting, en een deel ook nog op de makreel. Twee schepen van Parlevliet & Van der Plas zijn en gaan op weg naar de zuidelijke Pacific. Gezien de omstandigheden blijft een handjevol trawlers iets langer binnen.


Dit weekend zal de KL 855 ‘Margiris’ door het Panamakanaal gaan. De trawler van Parlevliet & Van der Plas is onderweg naar de zuidelijke Pacific voor de visserij op de horsmakreel aldaar. De GDY 151 ‘Annelies Ilena’ zal aanstaande maandag vertrekken uit IJmuiden (waar van de laatste reis blauwe wijting is gelost) en ook opstomen richting de zuidelijke Pacific. De andere Poolse trawler, de GDY 346 ‘Alina’ is begin deze week in het dok gegaan van Damen Shiprepair Oranjewerf in Amsterdam. Ook de ROS 785 ‘Helen Mary’ gaat - na het lossen van blauwe wijting in IJmuiden - in Amsterdam in dok, maar dan bij de collega’s van Damen Shiprepair Amsterdam (voorheen Shipdock).

De ROS 170 ‘Annie Hillina’ heeft makreel gelost in IJmuiden en gaat aanstaande maandag weer uit. De KW 172 ‘Dirk Dirk’ loste blauwe wijting en blijft voorlopig liggen in IJmuiden. De ROS 171 ‘Maartje Theadora’ zat deze week nog in een goede visserij op blauwe wijting en zal een dezer dagen de reis afronden.

Van rederij W. van der Zwan zitten beide trawlers op zee. De SCH 6 ‘Alida’ zat deze week aan het begin van de reis. Noordwest van Ierland wordt gezocht naar horsmakreel. De SCH 302 ‘Willem van der Zwan’ gaat richting het einde van de visreis. De visserij op blauwe wijting op de Atlantische Oceaan van Ierland is voorspoedig verlopen.


Volle bak

Bij Cornelis Vrolijk/Jaczon staat bijna alles in het teken van de blauwe wijting. Het was deze week volle bak in IJmuiden. De SCH 24 ‘Afrika’, de SCH 81 ‘Carolien’ en de SCH 123 ‘Zeeland’ losten blauwe wijting. De SCH 24 en de SCH 123 blijven even liggen en zullen pas op 8 april weer uit gaan, en dan op blauwe wijting en zilversmelt. Van de SCH 81 was begin deze week vanwege reparaties die al dan niet op tijd uitgevoerd konden worden nog niet duidelijk of de trawler vandaag (vrijdag) weer zou vertrekken.

De CC 919999 ‘Scombrus’ vertrok afgelopen dinsdag vanuit Scheveningen en stoomde op naar de westkant van Ierland om op blauwe wijting te gaan vissen. Hier zat deze week ook de FC 716900 ‘Prins Bernhard’, die na op horsmakreel en makreel gevist te hebben de reis vol maakt met blauwe wijting.


Makreel

Makreel doet ook nog mee. De H 71 ‘Frank Bonefaas' loste deze week een lading makreel in de vrieshuizen in het havengebied van Vlissingen en zou vandaag (vrijdag) weer vertrekken, naar de blauwe wijting-gronden. Het Wironspan H 1100/H 2200 kwam afgelopen woensdagmiddag binnen in IJmuiden met makreel, en ook de SCH 27 ‘Wiron I' kwam eind deze week binnen (in Scheveningen) met een volle lading makreel.