H Emotionele oproep vanuit Oekraïne aan de ministers in de Europese Landbouw- en Visserijraad.
H Emotionele oproep vanuit Oekraïne aan de ministers in de Europese Landbouw- en Visserijraad. nn

Landbouw- en Visserijraad

Europese support voor brandstofsteun

BRUSSEL – Met brede support van de lidstaten komt er Europese steun om de visserij door de brandstofcrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne te helpen.


Zowel de landbouwsector als visserij, inclusief verwerking en aquacultuur, worden cruciaal genoemd voor de Europese voedselzekerheid. 

De Landbouw- en Visserijraad afgelopen maandag ging van start met een emotionele speech van de Oekraïense minister van Landbouw. De Raad heeft haar solidariteit betuigd aan Oekraïne en steun toegezegd. Het getroffen land wil graag levensmiddelen blijven uitvoeren naar de EU. De oorlog kwam erg nabij toen de videoverbinding met de minister verbroken moest worden vanwege een luchtalarm. Ook door de inbreng van Roemenië kwam de oorlog heel dichtbij; vanwege de nabijheid van het oorlogsgebied blijft uit veiligheidsoverwegingen een deel van de Zwarte Zee-vloot van het land in de haven.


Energiezuiniger

Op initiatief van Spanje werd snelle Europese noodhulp gevraagd om te voorkomen dat de vissersvloot kopje onder gaat. Overal liggen kotters voor de kant omdat besommingen niet opwegen tegen de brandstofkosten. Tientallen lidstaten ondersteunden dat verzoek om de vloot te compenseren en op zee te houden.

Europees Visserijcommissaris Sinkevicius beloofde de opties voor crisissteun te zullen activeren, maar stelde nadrukkelijk ook dat een structurele aanpassing van de vloot nodig is om deze energiezuiniger te maken en zo veerkrachtig te houden.


Nederland en België

LNV-minister Henk Staghouwer bracht nogmaals naar voren het Europese pulsverbod te betreuren, een innovatieve vangsttechniek die erg energie-efficient is en juist nu zijn nut en waarde had kunnen bewijzen. België wil heel graag de vissersvloot actief houden en benadrukte bij monde van minister Hilde Crevits de noodzaak van een gelijk Europees speelveld voor wat betreft brandstofcompensatie.

VisNed berichte vorige week dat Frankrijk voor hun vissers een regeling heeft getroffen om de kosten boven de 35 eurocent per liter te compenseren. Een ondernemer met een Frans vaartuig meldt evenwel dat hij afgelopen weekend voor 99,5 cent per liter moest bunkeren.


Afgelopen maandag bleven er circa veertig kotters in de diverse havens liggen, iets minder dan een week eerder. De brandstofprijzen schommelen sterk, maar lagen deze week rond de 90 cent voor een liter gasolie. De vorige week met de vishandel overeengekomen brandstoftoeslag leveren de meeste kotters na een vijfdaagse weekreis tussen de 2.000 en 3.000 euro op.