Afbeelding
xx

Nederlandse potentie op de Seafood Expo in Boston

Oesterparty in Amerika

BOSTON – De eerste visbeurs in drie jaar tijd vond vorige week plaats in Boston, een verademing nu coronamaatregelen grotendeels van tafel zijn hoewel de pandemie nog niet voorbij is. Tegelijk drukt nu de oorlog in Oekraïne een stempel op de internationale handel, en ook dat was te merken in Boston. Mike Turenhout, binnen de Visfederatie verantwoordelijk voor het exportdossier naar derde landen, was de afgelopen jaren heel druk met heropening van de Amerikaanse markt voor schaal- en schelpdieren vanuit Nederland. Met succes. Turenhout sprak op de oesterparty en doet verslag van de beurs.


Na een afwezigheid van drie jaar werd van 13-15 maart 2022 de Boston Seafood Expo weer georganiseerd. Dit jaar zonder Russen (vanwege de Amerikaanse sancties) en Chinezen (vanwege de coronaproblematiek), maar met een Holland Paviljoen vol schelpdierhandelaren uit de provincie Zeeland. 


Jarenlange strijd

Eind februari kreeg de sector het groene licht om haar schelpdieren - met name mesheften en oesters - te kunnen exporteren naar de Verenigde Staten, waardoor de schelpen net op tijd beschikbaar waren voor de etalages op de expo en als consumpties voor een ware oesterparty.

Voorafgaand aan de eerste zending schelpdieren naar de Verenigde Staten heeft een jarenlange strijd gewoed. Na meer dan een decennia aan inspecties, onderhandelingen en procedures was op 27 februari 2022 het equivalentietraject tussen de EU en VS afgerond en handel weer mogelijk. Vanuit de overheid, schelpdierhandel en Visfederatie is hier hard aan getrokken.

De afgelopen jaren dachten we met regelmaat dat de laatste horde genomen was en de Amerikaanse markt voor Nederlandse rauwe schelpdieren open zou gaan, maar telkens bleek er toch nog een extra actie vereist. De gezamenlijke inzet van verwerkers, ministeries, ambassade, NVWA, Europese Commissie en het Amerikaanse agentschap FDA (Food and Drug Administration) hebben er nu toe geleid dat een mooie markt beschikbaar is gekomen voor onze Nederlandse schelpdieren. Dat er potentie in zit werd duidelijk gedurende de Boston Seafood Expo.


Paviljoen

De schelpdierhandelaren waren verenigd in een Holland Paviljoen, dat in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Washington gerealiseerd werd. Dit paviljoen werd bemand door de bedrijven Roem van Yerseke, Aqua-Triton, Seafarm, Van Belzen, Umami, World of Oysters en De Meulemeester. 

Amerikaanse media kwamen op zondagmiddag samen bij het Holland Paviljoen om kennis te maken met de Nederlandse mossels, oesters, mesheften en kokkels. Uiteraard moesten hierbij de Zeeuwse oesters en creuses geproefd worden.


Ambassade

Plaatsvervangend ambassadeur Maarten Boef en landbouwraad Marianne Vaes waren de hele zondag aanwezig op de beurs. In de middag om met de Zeeuwse handelaren de Nederlandse schelpdieren in de schijnwerpers te zetten, maar ook om de andere Nederlandse beursgangers te bezoeken. 

In de avond was er door de ambassade een ware oesterparty georganiseerd in het Intercontinental Hotel Boston, waarbij genodigden werden toegesproken door Maarten Boef en ikzelf. Dit alles natuurlijk aangevuld met de eigen Nederlandse oesters en champagne.


Zalm

Naast de Nederlandse schelpdierhandelaren waren de Nederlandse zalmverwerkers ook goed vertegenwoordigd op de beurs. Zowel Het Urker Zalmhuys, Foppen Paling & Zalm en H. van Wijnen hadden een eigen stand waar ze hun zalmproducten aan de Amerikaanse markt promootten.

De beurs was ook de ideale plek om leveranciers te ontmoeten. Zo liepen vele Nederlandse importeurs op de beurs rond, waaronder Seafood Connection, Primstar, Fishermans Choice, Hoogendijk Import Export en Amacore. Andere Nederlandse beursgangers (met of zonder stand) waren Interfish, Kingfish Zeeland, Eastern Fisheries, Lenger Seafood, Murre Technologies, Bonton Products en Bolidt.


Onwennig

De Boston Seafood Expo heeft weer laten zien hoe belangrijk het is om mensen te ontmoeten en kennis te delen. Ondanks dat het soms nog onwennig was om handen te schudden en wel of niet een masker te dragen, heeft het event bijgedragen aan het behouden en uitbreiden van contacten, klanten en leveranciers. 

Dit belooft wat voor de komende beurs in Barcelona!

H Plaatsvervangend ambassadeur Maarten Boef en landbouwraad Marianne Vaes krijgen een lesje in oesters open steken.
H Ook de Nederlandse zalmwereld was sterk vertegenwoordigd op de Amerikaanse visbeurs.
Afbeelding