Drietal

visserijzetels

rond in het

Noordzeeoverleg


DEN HAAG – De visserijsector heeft de vertegenwoordiging van de drie zetels in het Noordzeeoverleg rond.


De visserij wordt in het Noordzeeoverleg volledig vertegenwoordigd door Kees van Beveren (Vissersbond/Delta Zuid), Andries de Boer (PO Urk/VisNed) en Albert Jan Maat (NetVISwerk). Het eerstvolgende Noordzeeoverleg met de volle visserijvertegenwoordiging is op 6 april.

Na lang aandringen van de kant van de overheid nam de visserijsector vorig najaar twee van de drie zetels in het Noordzeeoverleg in gebruik, te weten door Maarten Drijver (namens de Noordkop-PO’s) en Albert Jan Maat. Van de zijde van Vissersbond/Delta Zuid en PO Urk/VisNed werden vervolgens Kees van Beveren en Geert Meun naar voren geschoven. Maarten Drijver gaf daarop zijn zetel op. Vanwege de praktische visserijkennis neemt Andries de Boer de plaats in van Meun.

Naast de visserij en de rijksoverheid nemen in het Noordzeeoverleg de volgende sectoren zitting, allemaal met drie zetels: Energie, Natuur en Zeevaart. De energiesector wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse Wind Energie Associatie, de Nederlandse Olie en Glas Exploratie Productie Associatie en een combinatie van Energie Beheer Nederland en TenneT. Stichting De Noordzee, Natuur & Milieu en de combinatie WNF/Vogelbescherming vertegenwoordigen de natuur. Namens de zeevaart zitten de Branchevereniging Zeehavens, de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders en de Havenmeesters aan tafel. Onafhankelijk voorzitter is Sybilla Dekker.



Startevent

EBFA in het

Europees

Parlement


BRUSSEL – De European Bottom Fisheries Alliance heeft gisteren (donderdagmiddag 24 maart) een startbijeenkomst gehouden in het Europarlement.


De Europese alliantie voor bodemvisserij is opgericht om met ter zake en wetenschappelijk onderbouwde argumenten te strijden tegen het negatieve sentiment in de Europese politiek over de bodemvisserij en tegen de plannen om de bodemvisserij beperkingen op te leggen of zelfs te verbieden.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) was als eerste vicevoorzitter van de Visserijcommissie in het Europees Parlement gastheer van het event, waarop EBFA-voorzitter Iván López van der Veen een presentatie gaf en waarbij gelegenheid was voor vragen en discussies met het publiek.