H Zicht op een deel van de beurs, met links een kijkje in de stand van OOS, met de tekening van de afzinkbare mosselfarm voor mosselkweek op volle zee. Projectontwerper Aster Witteman verwacht dat het platform binnen het jaar gebouwd zal zijn. Het platform blijft eigendom van OOS, dat mensen zal opleiden om ermee te kunnen werken.
H Zicht op een deel van de beurs, met links een kijkje in de stand van OOS, met de tekening van de afzinkbare mosselfarm voor mosselkweek op volle zee. Projectontwerper Aster Witteman verwacht dat het platform binnen het jaar gebouwd zal zijn. Het platform blijft eigendom van OOS, dat mensen zal opleiden om ermee te kunnen werken. GvdB

Veel kwekers al te druk voor de beurs

Goeie sfeer op Neeltje Jans


NEELTJE JANS - Veel onderlinge contacten (business to business) en een goede sfeer tekenden de vrij toegankelijk Schelpdierbeurs vorige week donderdag en vrijdag in het Deltapark Neeltje Jans. Medeorganisator Jaap Holstein: ,,We hebben ook extra lange pauzes ingelast in het lezingenprogramma van de Schelpdierconferentie, voor de sociale contacten. Dat wil iedereen graag.’’

Het aantal schelpdierkwekers dat de beurs bezocht had wel iets groter mogen zijn. Holstein: ,,Kwekers beginnen het deze tijd van het jaar al goed druk te krijgen. Eventuele komende edities zullen we dan ook weer iets eerder in het jaar plannen.’’

Op de toch bescheiden beurs hadden de standhouders hun best gedaan met de inrichting van hun stand en was een grote variëteit aan toeleveranciers en dienstverleners voor de schelpdierwereld aanwezig. Van scheepsbouwers als Navalu en Damen Maaskant en machinebouwers als Bakker, Franken, Kramer en Murre tot kunststof- en touwfabrikanten, verzekering- en subsidieadviseurs. Oesterbroedleverancier France Nassain had deze editie gezelschap gekregen van collega/concurrent Marinove; ook in de polders van het Franse departement Vendée een naaste buur. Veel van de op de beurs aanwezige bedrijven zijn ook leverancier aan elkaar, wat tot goede dwarsverbanden leidde. 

De levendige donderdag werd afgesloten met de uitreiking van de duurzaamheidsawards en een maaltijd voor maar liefst 130 met name sprekers en standhouders, waarbij Britse hangcultuurmosselen werden geserveerd van de kwekerij Offshore Shellfish, via Krijn Verwijs.

H Vaste waarde op de Schelpdierbeurs Erik Meijer van FDN (FlyingDutchMan) met ketting van Dyneema, leverbaar tot 176 ton breukbelasting. Ketting van Dyneema is supersterk, 85 procent lichter en soepeler dan traditionele ketting en er is minder gevaar voor beschadigingen van de omgeving waarin gewerkt wordt. Het uit Slowakije afkomstige Acera-touw van HMPE-garens wordt al breed toegepast.
H Mosselkweker John Holmyard van Offshore Shellfish (rechts) in de stand van Damen Maaskant. Het thema in de stand: ‘De weg naar zero impact’. Met Krijn Verwijs en Meromar Seafoods is die weg ingeslagen, waarbij de kennis van elektrische voortstuwingen binnen het moederconcern Damen ingezet kan worden ten behoeve van de schelpdiervisserij.
H Vorig jaar mei hebben vader Marc Pelletier en zoon Aymeric scheepsbouwer Navalu overgenomen. Het in Bouin gevestigde Franse bedrijf is ook in de Nederlandse schelpdiersector bekend als specialist in de bouw van aluminium werkboten, tot een lengte van zo’n 35 meter.
H Murre Technologies kijkt niet op een beurs meer of minder. Tot vorige week dinsdag werd een stand bemand op de grote visbeurs Seafood Expo North America in Boston, Verenigde Staten (Murre heeft een dochterbedrijf in de VS). Ook de Seafood Expo Global staat op het beursprogramma. Eind volgende maand zal Murre in Barcelona een stand bemannen samen met Damen Maaskant. Op de foto Hubert-Jan Zweemer van Murre (rechts) en links op bezoek Robin Hollebrands van Craeghs Consultancy.
Wim Bakker (links) van Machinefabriek Bakker blijft zich het hoofd breken over de vraag hoe het rendement van ingevangen mosselzaad te verbeteren is. Slechts 1 op de 45 zaadjes komt uiteindelijk als mossel op de markt. Twee jaar geleden kwam Bakker met de bio-afbreekbare sok. Nu vult hij die sok met kokkelschelpen, waartussen het mosselzaad valt. Door het schelpenmateriaal is de kleine mossel beter beschermd en er zijn aanwijzingen dat door de kalk uit de kokkelschelpen de mosselschelp steviger wordt. Rechts aan tafel Chris Muller en echtgenote van Muller Touw uit Elst. In het midden directeur Gerard Nijhoving van Senbis Polymer Innovations uit Emmen. Senbis heeft een alternatief voor pluis; veel milieuvriendelijker maar duurder.
H Voor het tentoonstellen van een kunststof tub moest salesmanager Colin Concannon van het Ierse JFC Marine de uiterste rand van de beursvloer opzoeken. Het bedrijf levert onder meer mosselboeien, allerlei soorten tanks en tubs, sorteerinstallaties en markeersystemen.
H Informeel samenzijn na de eerste beursdag en onderonsje van sprekers Hans van Oostenbrugge en Geert Hoekstra, beiden van Wageningen UR.