Afbeelding
xx

Uitreiking op de Schelpdierconferentie op Neeltje Jans

Awards voor Damen Maaskant en OOS

NEELTJE JANS – De bedrijven Damen Maaskant en OOS SMF zijn de winnaars van de Duurzaamheids Awards Schelpdiersector 2022. De awards zijn vorige week donderdag uitgereikt op de eerste dag van de tweedaagse Schelpdierconferentie op Deltapark Neeltje Jans door de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

De jury – bestaande uit Michiel Brillenburg Wurth (financieel expert Van Lanschot Bank), Bram Bierens (zelfstandig adviseur op het gebied van visserijinnovatie) en Nathalie Steins (projectmanager Wageningen Marine Research Regiocentrum Yerseke) – ontving zes inzendingen voor de duurzaamheids-awards, die zijn beoordeeld op duurzaamheid, innovatie en ondernemingszin.


WINNEN

Voor de jury verdienen alle zes genomineerden een eervolle vermelding, maar toch konden er maar twee winnen. In de categorie Kweek werd de award toegekend aan OOS SMF uit Serooskerke, voor de concrete ontwikkeling, samen met de schelpdiersector, van een afzinkbaar mosselkweekplatform dat technisch toepasbaar lijkt in de Noordzee voor hangcultuur op volle zee. SMF staat voor Semi-submersile Mussel Farm.

In de categorie Toelevering & Verwerking kreeg Damen Maaskant de award, voor de ontwikkeling van schepen die veel minder afhankelijk of helemaal onafhankelijk moeten worden van fossiele brandstoffen en veel minder CO2 en stikstofverbindingen uitstoten. Zie de overeenkomsten die recent werden ondertekend met Krijn Verwijs in Yerseke en Meromar Seafoods in Harlingen voor de ontwikkeling van zero-emission schepen voor respectievelijk de offshore mosselkweek en de visserij op mesheften in Natura 2000-wateren.


RENDEMENT

Ook de resterende vier nominaties werden in het zonnetje gezet. Bij mosselzaad biocollector van Machinefabriek Bakker wordt het rendement van mosselzaad vergroot met behulp van afbreekbare invangmaterialen en substraat uit lokaal gewonnen schelpen. De jury merkte op dat het afbreekbare materiaal mogelijk ook toegepast kan worden als alternatief voor pluis.

Finsulate heeft een alternatief ontwikkeld voor traditionele anti-fouling, dat bestaat uit een zelfklevende folie met stekelig oppervlak zonder toxische stoffen. Hierbij is inspiratie opgedaan in de natuur (onder andere bij zee-egels!). De Finsulate anti-fouling is reeds met succes toegepast op ongeveer 500 pleziervaartuigen en commerciële schepen.

HZ University of Applied Sciences uit Middelburg heeft in samenwerking met de PO Mosselcultuur, Wageningen Marine Research en ICT-bedrijf Wittig een webapplicatie en een app speciaal voor de mosselkwekers ontwikkeld. Met deze app kunnen mosselkwekers hun kweekgegevens direct tijdens het vissen of het zaaien invoeren en kunnen ze in een oogopslag zien hoeveel en welke grootte mosselen op welk perceel liggen, en waar deze vandaan komen.

Krijn Verwijs heeft ready-to-eat producten ontwikkeld voor de mosselen die vanuit hun partnerschap met het Britse Offshore Shellfish, een pionier op het gebied van off bottom en offshore mosselkweek, op de markt worden gezet.

Op de foto Jo-Annes de Bat (geheel links) met de jury en vertegenwoordigers van alles zes genomineerde bedrijven.