Onderzoek

naar effect

stroomkabels

op vissen


WAGENINGEN – Hebben vissen en andere zeedieren last van de elektromagnetische velden van ondergrondse stroomkabels? Wageningen Marine Research onderzoekt dat zowel in het veld als met proefopstellingen in een lab.


Er zijn vooral veel anekdotische waarnemingen over de invloed van kabels. Bijvoorbeeld van vissers die melden dat ze wel platvis vangen aan de oostkant van een kabel maar niet aan de westkant. Uit onderzoek met gezenderde vissen blijkt dat die soms aarzelen met het oversteken van een kabel. En hoe zit het met haaien en roggen die via organen in hun snuit elektromagnetische velden voelen?

Het onderzoek staat onder leiding van biologisch oceanograaf Annemiek Hermans. Ze werkt al meer dan tien jaar als milieu-ingenieur bij consultancybureaus, en nu combineert ze dat werk met een promotietraject aan Wageningen University, in samenwerking met Wageningen Marine Research.

Hermans begon met het onderzoek in 2020. In de eerste fase van het onderzoek werd de sterkte van de velden gemeten met sensoren bij de stroomkabels die van de offshore windmolens bij Borssele komen. Nu is het team bezig met het voorbereiden van lab-experimenten. In Schotland is een lab waar in een groot bassin veertig haaien en roggen rondzwemmen die in het wild zijn gevangen. TNO heeft speciaal voor dit onderzoek een magneetveldgenerator gebouwd waarmee onderzoekers de elektromagnetische velden rond een windstroomkabel kunnen nabootsen en eventuele effecten daarvan op de vissen kunnen meten.



Vlaamse

politie start

met controle

op drugs


OOSTENDE – De Vlaamse scheepvaartpolitie start met preventieve alcohol- en drugscontroles op kotters.


Volgens statistieken en signalen van Previs, de afdeling van het Zeevissersfonds die elk arbeidsongeval op vissersschepen onderzoekt, is er sprake van aanzienlijk drugsgebruik aan boord van vissersschepen. Het zou dan in de meeste gevallen gaan om cocaïne en speed, om wakker te blijven. Hoewel er de laatste jaren geen ongevallen bekend zijn waarbij alcohol of drugs in het spel waren, staat het voor de Vlaamse autoriteiten buiten kijf dat drugsgebruik op zee tot gevaarlijke situaties kan leiden. Concreet zal de scheepvaartpolitie drugscontroles uitvoeren op de kade, voordat de vissers op hun kotter stappen.