Visserijkoepels in gesprek met Eurocommissaris

Snelle steun gevraagd

BRUSSEL – De Europese koepels Europêche (visserijbelangenorganisaties) en EAPO (PO’s) vragen de Europese Commissie om snelle en ruimhartige steun aan de vissector vanwege de exploderende prijzen voor energie en logistiek. Afgelopen maandag was er een gesprek met Europees visserijcommissaris Sinkevicius.


De consequenties van de oorlog in Oekraïne voor de vissector zijn groot, in de hele keten, en met name voor de visserij. Vanwege de onbetaalbare brandstofprijzen ligt een deel van de vloot voor de kant; de prijs voor een liter gasolie schommelt rond de 1 euro waar een prijs van 0,60 euro voor de meeste vissers al de limiet is. Als dat voortduurt zullen er volgens de koepels binnenkort problemen met het visaanbod zichtbaar zijn, zeker als ook visimport vanuit Rusland stagneert. 

Vissersschepen zouden dan ook per direct in aanmerking moeten komen voor noodsteun, ook zonder goedgekeurde Operationele Programma's en geactiveerde BAR-gelden. De visindustrie stelt vijf acties voor: het Europese visserijfonds gebruiken voor compensatie voor de hoge kosten, steun voor tijdelijk stilliggen, steun voor tijdelijke opslag van vis, plafonds voor steun per schip verhogen tot 300.000 euro-500.000 euro en de quotaflexibiliteit verruimen van 10 naar 25 procent.

Er zijn volgens de koepels ook andere steunmaatregelen mogelijk, zoals minder sociale premies, belastingen en afslagkosten en een verlenging van corona-leenregelingen. De Europese visindustrie is sterk van mening dat de EC zich moet focussen op de eigen visaanvoer, en niet moet gaan zoeken naar aanvullende importen van waar ook ter wereld om het gat te vullen. Dat kan geen oplossing zijn voor een Europese Unie die minder afhankelijk wil worden van bronnen uit derde landen, aldus de koepels. 

Sinkevicius benadrukte dat de EC de ernst van de situatie inziet en beloofde de voorgestelde actie van de koepels goed te bestuderen en een pakket te formuleren.