ROC Friese Poort - Maritiem Officier

Een brede opleiding


URK – ROC Friese Poort start komend schooljaar een brede opleiding voor de zeescheepvaart en wil dat nu onder de aandacht brengen.


In de nieuwe opleiding voor Maritiem Officier kunnen studenten de keuze voor de zeevisserij, koopvaardij of waterbouw uitstellen. Dat beroepsprofiel wordt na twee basisjaren gekozen.

,,De visserij had het al lastig en nu liggen de kotters ook nog aan wal vanwege de hoge olieprijzen”, zegt Pieter Kaptein van ROC Friese Poort. ,,We weten niet hoe de toekomst eruitziet. Daarom hebben wij de vroegere opleiding SW-5 vervangen door één brede opleiding op niveau 3-4 voor zeevisserij, koopvaardij en waterbouw. Zo kun je je breder oriënteren en je keuze twee jaar uitstellen.”

Het mooie van deze opleiding is dat studenten rustig de kans krijgen om de beroepsprofielen te ontdekken, aldus Kaptein. In de eerste twee basisjaren leren ze veel nautische en technische zaken die ze op zee nodig hebben. Ze lopen meerdere stages en mogen zelf kiezen of ze op een visserijschip, koopvaardijschip en/of een baggerschip gaan varen.

Al doende ontdekt men. Maar als je gelijk al weet dat je visserman wil worden? Kaptein: ,,Dan stem je je basisjaren daar al op af en ga je de eerste twee jaren al modules volgen over Visserij, Visserijtechnieken en Ondernemen met een blik, in deze sector, op de toekomst. Verander je toch van mening? Dan kun je na de basisjaren alsnog een ander profiel kiezen. Je kunt dus nog alle kanten op. Als je het slim speelt, kun je zelfs twee profielen kiezen en krijg je twee vaarbevoegdheden.”



B&B Crew Management

Laatste kans diploma

Binnenvaart oude stijl


EMMELOORD - Wie nog relatief makkelijk en voordelig het Binnenvaartdiploma wil halen kan dit het beste voor 1 mei doen. Aldus B&B Crew Management.


Vanaf 1 mei vervalt vanwege nieuwe EU-richtlijnen het mondeling examen in zijn huidige vorm. Dat wordt nu nog afgenomen door twee ervaren schippers, maar binnenkort met een simulator. ,,Dit zal meer tijd en geld kosten, want examenkandidaten moeten eerst oefenen met die simulator’’, stelt Piet Beer van B&B.

Zijn bedrijf biedt de opleiding Binnenvaartdiploma in de huidige vorm nog één keer aan vanaf 19 maart (snelheid is dus geboden), voor schippers die aantoonbaar zes jaar vaarervaring hebben en ook maritieme diploma’s bezitten.