H De trawler SM 934107 ‘Emeraude’ is een witvistrawler van het Franse Euronor/Compagnie des Peches Saint-Malo, een van de rederijen met kabeljauwbelangen waarin Parlevliet & Van der Plas deelneemt.
H De trawler SM 934107 ‘Emeraude’ is een witvistrawler van het Franse Euronor/Compagnie des Peches Saint-Malo, een van de rederijen met kabeljauwbelangen waarin Parlevliet & Van der Plas deelneemt. Parlevliet en Van der Plas

EU-vissers willen rechtmatig deel kabeljauw Barentszzee

‘Sancties als Noren

niet akkoord gaan’

BRUSSEL – De Europese visserijindustrie wil het volledige arctische kabeljauwquotum dat de EU rechtmatig toekomt in 2022: 24.600 ton, en laakt het gedrag van Noorwegen dat eigenhandig het traditionele EU-kabeljauwaandeel bij Spitsbergen heeft verlaagd. Bij arrestatie van EU-vissers door Noorwegen moet de EU handelssancties instellen tegen Noorwegen.


Al meer dan een jaar is de EU bezig om tot overeenstemming te komen met Noorwegen, dat eind 2020 het EU-aandeel in de kabeljauw-TAC voor de wateren rond Spitsbergen naar beneden bijstelde. De EU heeft voor het eerste kwartaal een voorlopig quotum toegekend van 4.500 ton aan haar vissers, maar eind deze maand moet er een nieuw quotum uitgegeven worden.

Omdat er nog steeds geen schot zit in de onderhandelingen met Noorwegen wil de Europese visserijindustrie dat commissievoorzitter Von der Leyen op de aankomende Visserijraad (21-22 maart) een duidelijk signaal afgeeft aan de Noren en unilateraal een quotum vaststelt dat correspondeert met wat de EU historisch gezien toekomt, wat voor 2022 neerkomt op 19.636 ton, plus de 4.964 ton die Noorwegen heeft achtergehouden in 2021.

De oproep komt van de visserijbelangenkoepel Europêche en de in de ENAFA verenigde Europese kabeljauwvissers. Diek Parlevliet, CEO van Parlevliet & Van der Plas, is voorzitter van deze organisatie. P&P heeft via haar buitenlandse dochters een aantal witvistrawlers voor de noordelijke wateren, voor wie de kabeljauwquota van groot belang zijn. Parlevliet begrijpt niets van de manier waarop Noorwegen de rechten van de EU schendt. ,,We roepen onze politieke leiders op om een duidelijk signaal van vastberadenheid af te geven aan Noorwegen en de quotarechten van kabeljauw in de Barentszzee volledig toe te wijzen aan de EU-vissers'', aldus Parlevliet. Naar zijn verwachting zal Noorwegen dit niet accepteren en mogelijk kabeljauwvissers gaan opbrengen en arresteren. ,,Dan moet de EU handelssancties instellen om de Noren te dwingen akkoord te gaan met de rechten die we al veertig jaar hebben.''

Europêche en de ENAFA herinneren de Europese Commissie eraan dat Noorwegen jaarlijks voor vele miljarden aan visproducten exporteert naar de EU, voor het grootste deel tariefvrij. Ook benadrukken de organisaties dat het quotum dat door de Noren voor de EU wordt achtergehouden slechts 1 procent is van het totale Barentszzee-quotum en 0,5 procent van het Noorse aandeel, maar 25 procent van het EU-quotum. De helft van het door Noorwegen ingehouden quotum gaat automatisch naar Rusland, op grond van de overeenkomst tussen Rusland en Noorwegen. Dat was in 2021 het geval en kan in 2022 weer gebeuren als er niets verandert.


Rusland

Voorzitter Javier Garat van Europêche noemt het gedrag van Noorwegen een schending van het internationale recht en gaat nog een tandje verder: ,,Enkele dagen geleden verklaarde de Noorse visserijminister dat Noorwegen blijft samenwerken met Rusland op het gebied van visserijbeheer en handel. Dat betekent dat Russische kabeljauw die wordt aangeland en verwerkt in Noorwegen geëxporteerd kan blijven worden naar de EU als zijnde Noors product. Terwijl de hele westerse wereld zijn markten sluit of beperkt voor Russische vis gaat Noorwegen de andere kant op.’’