Afbeelding
nn

Radiopresentator/muzikant Edwin Evers als veilmeester

Eerste Zeeuwse kreeft voor

Maag Lever Darm Stichting


COLIJNSPLAAT – Voor het eerst in drie jaar is er op 31 maart weer een traditionele veiling van de eerste Oosterscheldekreeft voor het goede doel. De bekende radiopresentator en muzikant Edwin Evers is veilmeester van dienst en het goede doel is de Maag Lever Darm Stichting.


De veiling vindt plaats op donderdag 31 maart in de UFA-visafslag Colijnsplaat, in aanwezigheid van kreeftenvissers, kreeftenhandelaren, restaurateurs en vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven en de lokale overheid. De veiling is een gezamenlijk initiatief van de Zeeuwse kreeftenvissers en United Fish Auctions. Om 14.30 uur is er dan ook een welkomstwoord door UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen en Ida Sinke, voorzitter van de vereniging van beroepsvissers OWV.

Na een introductie van de Maag Lever Darm Stichting door veilmeester Edwin Evers, die eerder op de dag de eerste opgeviste kreeft overhandigd heeft gekregen van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, kan de veiling beginnen. Er wordt geveild volgens de Amerikaanse methode; alle biedingen gaan naar de Maag Lever Darm Stichting, die dit jaar 40 jaar bestaat. De veiling van de eerste kreeft valt samen met de afsluiting van de darmkankermaand, waarin de stichting extra aandacht vraagt voor het belang van vroege opsporing van darmkanker.

Na de veiling zal een cheque overhandigd worden. Terwijl de gasten zich daarna tegoed doen aan hapjes van Oosterscheldekreeft wordt de eerste aanvoer van Oosterscheldekreeften van dit seizoen geveild door de echte veilmeester.

Eerder op de dag wordt in Zierikzee het kreeftenseizoen officieel en feestelijk geopend door de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Dat begint met het ophalen van de eerste kreeft met de MS 3 van Robin van den Hoek, de zoon van de vorig jaar overleden kreeftenvisser Gerrie van den Hoek. Nelleke Launspach, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, zal deze eerste kreeft vervolgens overhandigen aan Commissaris van de Koning Han Polman, waarna de kreeft naar Colijnsplaat gaat voor de veiling.


15 weken

De vorige veiling van de eerste Oosterscheldekreeft vond plaats in 2019. Toenmalige bondscoach van het Nederlands elftal Ronald Koeman haalde toen voor Support Casper een recordbedrag van 50.000 euro op.


De Oosterscheldekreeft is een van de weinige echte seizoenproducten die Nederland kent. De vangstperiode is gelimiteerd: slechts gedurende 15 weken mag de unieke Zeeuwse delicatesse gevangen, aangevoerd en verhandeld worden.