Kamervragen Partij voor de Dieren

Vissenwelzijn, aanlandplicht en cameratoezicht

DEN HAAG – Naar aanleiding van buitenlandse camerabeelden over vangstverwerking aan boord, wordt LNV-minister Staghouwer ter verantwoording geroepen over vissenwelzijn, bedwelmen van (kweek)vis, de aanlandplicht en controle op zee.


Eind vorig jaar publiceerde de ngo Animal Rights een artikel over vissen die aan boord werden gestript (‘levend opengesneden’), lagen te stikken, pijnbeleving van vissen, haaienleed en ‘gesjoemel’ met bijvangsten (discarden). Aanleiding waren undercoverbeelden van de Duitse dierenrechtenorganisatie Soko Tierschutz aan boord van kleinschalige Britse en Franse schepen. Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren diende op basis daarvan vijftien kamervragen in. Wassenberg stelt ook vragen over de aanlandplicht en de visserijcontrole. Het ministerie van LNV heeft extra tijd genomen voor de beantwoording.

LNV-minister Staghouwer wijst er voor alle duidelijkheid op dat de aanlandplicht niet voor alle bijvangst van kracht is. En ook gelden er diverse uitzonderingen, mede op basis van onderzoeksprojecten zoals Fully Documented Fisheries met camera’s aan boord.

Wel geldt een registratieplicht in het logboek, maar de naleving daarvan is onder de maat. Visserijorganisaties dringen bij hun leden ook aan op correcte registratie, omdat anders de problematiek van de Europese aanlandplicht voor de kottervloot ondergesneeuwd dreigt te worden.


Op de vingers getikt

Vorig najaar is Nederland samen met onder andere België door de Europese Commissie over het toezicht op de aanlandplicht op de vingers getikt. Staghouwer erkent dat het toezicht op de aanlandlandplicht niet effectief is, en dat op Europees niveau daarom gesproken wordt over invoering van cameratoezicht.

De Europese Commissie ziet cameratoezicht als oplossing. Staghouwer schrijft nu ter voorbereiding op Europese politieke besluitvorming ook bezig te zijn met een proefproject om te bekijken op welke manier cameratoezicht effectief kan worden ingezet voor het toezicht op de aanlandplicht. In de Tweede Kamer is vorig jaar een motie aangenomen waarin gevraagd werd om een praktijktoets. Vissers werden eind januari uitgenodigd hun zienswijze kenbaar te maken.

Tegelijk wordt in het nog lopende project Fully Documented Fisheries gewerkt aan de ontwikkeling van een systeem van automatische vangstregistratie.,, Hiermee zal de uitvoeringslast van de bemanning voor het sorteren en registreren van de volledige vangst sterk gereduceerd worden'', aldus Staghouwer.


Normaal gesproken worden jaarlijks circa driehonderd inspecties aan boord van vissersvaartuigen op zee uitgevoerd. Controles vinden plaats op basis van risicobeoordeling. In de coronajaren 2020 en 2021 was het aantal controles op zee lager, namelijk 179 en 188.

Bedwelmen

Er is geen regelgeving over vangstverwerking aan boord, antwoord Staghouwer desgevraagd. ,,Dat laat onverlet dat het altijd het streven moet zijn op een respectvolle manier met levende wezens om te gaan’’, schrijft de minister.

Wageningen University & Research doet in opdracht van het ministerie van LNV onderzoek naar het bedwelmen van schol en platvis aan boord.

Zover bekend is er één Nederlandse kotter met een bedwelmingsmachine aan boord. De werking van dat systeem is echter niet wetenschappelijk onderbouwd.