H Uitzet van glasaal afgelopen dinsdag vanaf de OD 14 in het Grevelingenmeer.  En verder ook in Zeeland (Veerse Meer), Noord-Brabant (Steenbergse Vliet) en Friesland.
H Uitzet van glasaal afgelopen dinsdag vanaf de OD 14 in het Grevelingenmeer. En verder ook in Zeeland (Veerse Meer), Noord-Brabant (Steenbergse Vliet) en Friesland. Norbert Jeronimus

Ministerie LNV en Stichting DUPAN

Contract voor uitzet van paling verlengd

WAGENINGEN/OUDDORP - De Nederlandse overheid heeft een nieuwe overeenkomst gesloten met Stichting DUPAN voor de aankoop en uitzet van glas- en pootaal.


De jonge paling wordt uitgezet in gebieden in heel Nederland, om de palingstand te vergroten en meer palingen de kans te geven uit te trekken naar de paaigronden in de Sargassozee. Afgelopen dinsdag werden door vissers in het Grevelingenmeer (OD 14), het Veerse Meer (GOE 5), de Steenbergse Vliet (Peter Kooistra/Tholen) en in Friesland door alle twaalf Friese beroepsbinnenvissers de eerste (Franse) glasaaltjes van 2022 uitgezet. Alles bij elkaar circa 790 kilo, oftewel 2,35 miljoen stuks.


Geen garantie

Met de uitzet van jonge paling geeft DUPAN in de komende zes jaar weer uitvoering aan de doelstellingen in het Nederlandse aalbeheerplan. Jaarlijks stelt de overheid daarvoor 375.000 euro beschikbaar. Met aftrek van uitvoeringskosten wordt van dat bedrag via tenderregelingen glasaal van vissers en pootaal van kwekers voor uitzet aangeschaft. Vorig jaar was dat 828 kilo glasaal en 1.441 kilo pootaal.

DUPAN was vanaf 2014 tot op heden ook al verantwoordelijk voor deze uitzet, daarvoor werd de uitzet vanaf de start van het Nederlandse aalherstelplan in 2010 gecoördineerd door het toenmalige Productschap Vis. Het contract is overigens geen garantie, maar wordt jaarlijks verlengd onder de voorwaarde van ongewijzigd palingbeleid.

Aan de gunning van de opdracht aan DUPAN ging een Europese aanbestedingsprocedure vooraf. Daarin werd om een plan van aanpak gevraagd, waarbij de kwaliteit als doorslaggevend werd beschouwd. Het plan van Stichting DUPAN bleek op belangrijke criteria goed te scoren. Zo garandeert DUPAN dat er uitsluitend SEG-gecertificeerde paling wordt aangekocht. Dat is paling die volledig traceerbaar is. Met de inzet van ervaren beroepskrachten, vanuit de wetenschap, aquacultuur, handel en visserij, garandeert DUPAN bovendien dat de uitzet op een efficiënte en verantwoorde manier wordt uitgevoerd.

De Nederlandse uitzet wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV en de Europese Unie. Het project wordt medegefinancierd door het Eel Stewardship Fund.


Cijfers

Natuurbeschermingsorganisatie RAVON liet zich afgelopen dinsdag tegenover de NOS zuur uit over het uitzetten van glas- en pootaal in Nederland, terwijl deze organisatie nota bene via de opengestelde tender zelf had ingeschreven bij het ministerie van LNV om de palinguitzet de komende jaren te mogen organiseren.  Desgevraagd laat Martijn Shiphouwer van RAVON weten niet tegen palinguitzet te zijn, maar wel kritisch op het beleid. ,,We weten gewoon te weinig over mogelijke positieve of negatieve effecten. Als je het doet, doe het dan in ieder geval zo dat een aanzienlijk deel van de rijpe paling weg kan trekken.’’

Dat het uitzetten van jonge palingen een goede maatregel is, blijkt volgens DUPAN duidelijk uit de cijfers. De decennialange daling glasaalintrek aan de Europese kusten is gestopt en neemt sinds 2014 licht toe.