Vijftig kotters voor de kant

Vishandel betaalt brandstoftoeslag

URK - Bijna vijftig kotters bleven afgelopen week vanwege de sterk gestegen brandstofprijzen voor de kant. De handel ziet graag dat er wel visaanvoer blijft. Met producentenorganisaties, afslagen en verwerkers werd afgelopen dagen intensief overleg gevoerd over de vraag of een brandstofopslag soelaas kan bieden. Woensdagmorgen werd een akkoord bereikt.


De brandstoftoeslag met ingang van 17 maart geldt alleen voor bokkers en twinriggers en bedraagt 75 cent per kilo voor tarbot, griet en tong plus 20 cent per kilo voor overige vis. De regeling is alleen van kracht op Nederlandse visafslagen en duurt zolang de gasolieprijs hoger is dan 60 cent en maximaal vier weken. Ook vlagkotters komen in aanmerking voor de toeslag, voor zover die vaartuigen geen compensatie krijgen in hun vlagstaat.


 Rekenen

De dieselprijzen rijzen de pan uit, maar schommelen ook sterk. Begin vorig week ging het richting 1,20 voor een liter gasolie, maar vrijdag dook de prijs weer onder de 90 eurocent en dinsdag plus woensdagmorgen stond de teller op 80 eurocent. Voor de meeste kotters nog altijd veel te hoog om rendabel te kunnen vissen. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs was vorig jaar 44,5 eurocent per liter. 

,,Iedereen is aan het rekenen, en veel collega’s varen hun brandstoftanken nu leeg. Met een besomming van pakweg 40.000 euro en alleen al een olierekening van 25.000 tot 30.000 euro ben je snel klaar’’, zegt een Urker reder met twee kotters voor de kant. Van de vijftig kotters ligt een enkeling al langer in de haven vanwege bemanningstekort, en er zijn ook kotters die voor de kant gegaan zijn om gebruik te maken van de coronasteunmaatregel Tegemoet Vaste Lasten (TVL) dit kwartaal.


Draaischijf

Afslagenvoorzitter Johan van Nieuwenhuijzen werd begin vorige week gebeld door enkele handelaren met de vraag over het op gang houden van vers visaanbod. Daaruit ontstond de suggestie om met een brandstoftoeslag de vloot te verleiden naar zee te gaan. Er volgde intensief overleg, waarbij gesproken werd over een opslag van wel 25 procent bovenop de veilprijs om het gat voor een rendabele visreis te dichten. ,,De noodzaak snappen we allemaal. Het zou prachtig zijn als we samen tot een oplossing kunnen komen om onze draaischijf aan de gang te houden. Niets doen lijkt me geen optie’’, reageerde Van Nieuwenhuijzen.

Via whatsapp en mail werd de kottervloot vrijdagmiddag geïnformeerd over het overleg voor een brandstoftoeslag. Tegelijk sloeg de twijfel toe. Is een Nederlandse opslag wel realistisch en door te berekenen aan de klant? Want de handel werkt in een internationale markt, en aanvoer komt ook uit België, Frankrijk, het VK, Duitsland en Denemarken. Anderzijds: zou een lagere toeslag wel zoden aan de dijk zetten? Maandagavond was er nieuw overleg, zonder dat tot gedragen besluitvorming kon worden overgegaan. Vervolgoverleg was er dinsdagmiddag, en woensdagmorgen kwam er witte rook.


Solidair

,,Alle begrip voor de precaire situatie op de vloot. En wat we allemaal willen is wel duidelijk, maar zo eenvoudig ligt het niet. De besprekingen zijn positief afgesloten, als handel verklaren we ons solidair met deze regeling voor de vloot. We willen het dus proberen, of het gaat werken zullen we zien. Momenteel hebben we geen beter alternatief kunnen bedenken’’, reageert Guus Pastoor, voorzitter van de handelskoepel Visfederatie. ,,Biedt een tijdelijke opslag in relatie tot de gasolieprijs wel soelaas als je in ons veilsysteem daar bij de inkoop rekening mee gaat houden? Visprijzen zijn door het beperkte aanbod dit jaar al behoorlijk hoog. Willen we echt slagen maken, dan zal het niet kunnen zonder hulp van de overheid. Wat ons betreft is een betaalde stilligregeling nodig, waarbij bijvoorbeeld de ene week de ene helft en de andere week de andere helft van de vloot naar zee gaat om vis te vangen.’’

Pastoor wil gezegd dat alle opties bekeken dienen te worden en elk scenario haken en ogen kent. ,,Niet in de laatste plaats ook voor visverwerkers, die momenteel te kampen hebben met zware leegloop en personeel moeten vasthouden zonder dat er veel te doen is.’’


LNV en EU

In een brief van de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO, de verenigde PO’s) aan de leden wordt meegedeeld dat het ministerie van LNV desgevraagd de vissers niet gaat compenseren voor de torenhoge brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. ,,Het is verrassend te vernemen dat de Franse overheid vanaf 1 april haar vissers wel een korting/subsidie op de gasolie geeft van 15 cent/liter voor de periode van vier maanden.''