H Haven Harlingen afgelopen maandag. Bokkers blijven voor de kant met het oog op de sterk gestegen brandstofprijzen. Ook in Den Helder, Den Oever, Urk, IJmuiden en Stellendam bleven kotters in de havens liggen. (Foto: Rienk Nadema)
H Haven Harlingen afgelopen maandag. Bokkers blijven voor de kant met het oog op de sterk gestegen brandstofprijzen. Ook in Den Helder, Den Oever, Urk, IJmuiden en Stellendam bleven kotters in de havens liggen. (Foto: Rienk Nadema) RIENK nadema

Waarde diepvriesvoorraden stijgt

Gasolieprijzen door het dak, hulp gevraagd

URK – De olieprijzen breken records. Enkele tientallen kotters zijn daarom afgelopen week blijven liggen. De visserijorganisaties hebben een brandbrief gestuurd met een oproep tot compensatie en behoud van visaanvoer. Europarlementariërs vragen noodhulp en om herziening van het Europese pulsverbod, wat Tweede Kamerleden betreft te beginnen in de eigen exclusieve economische zone.


Door de Russische inval in de Oekraïne zit er veel spanning in de markt. En nadat de OPEC besloot dat er niet meer vaten geproduceerd gaan worden, schoot de olieprijs verder omhoog, zegt Jan de Vries van Oliehandel Klaas de Boer. ,,Heftig allemaal.’’

Begin vorige week was de gasolie (EN590) 70 cent per liter. Daarna ging het rap. Woensdag was het ruim 80 cent, vrijdag werd de 95 cent aangetikt, maandag de euro overschreden en afgelopen woensdagmorgen ging het al richting 1,20 euro per liter. In januari kon er nog voor 55 cent per liter ingekocht worden. De actuele gasolieprijs is dus ruim een verdubbeling in twee maanden tijd. Daar kunnen bokkers met een brandstofverbruik van pakweg 5-7 ton per dag niet meer rendabel voor vissen, en ook kleinere kotters komen in de knel.

Toch voer maandagmorgen het gros van de vloot alsnog uit. Aangelokt door het mooie weer en in de hoop om met goede visprijzen en redelijke (tong)vangsten toch een besomming te kunnen halen. In Harlingen, Urk, Den Helder, Den Oever, IJmuiden en Stellendam bleven meer dan twintig kotters voor de kant.


Pulsvisserij

Vanuit de gezamenlijke visserijorganisaties (zeven stuks) en gemeente Urk werd begin deze week in een brandbrief een dringend beroep op LNV-minister Henk Staghouwer gedaan om de kottervloot zo snel mogelijk te helpen, en wel zodanig dat er voor de voedselvoorziening ook doorgevist kan blijven worden. 

Er is uiteraard alle begrip voor de eensgezinde wereldwijde sancties tegen Rusland om de betreurenswaardige oorlog in Oekraïne te proberen te stoppen. Tegelijk wankelt de vissersvloot, want aan de orde is al dat besommingen onvoldoende zullen zijn om de olieboer te kunnen betalen en kotters voor de kant moeten, zonder dat aanspraak gemaakt kan worden op sociale voorzieningen. Naast een nationale compensatieregeling wordt gevraagd ook EU-breed naar oplossingen te zoeken.

Vorige maand heeft het ministerie van LNV de komst van drie compensatieregelingen in het kader van Brexit openbaar gemaakt: een stilligregeling, een liquiditeitsregeling en een grote saneringsregeling. Drie weken later blijkt nog geen van die drie visserijmaatregelen voorgelegd te zijn aan Brussel, hoewel er volgens een woordvoerder wel steeds contact over is met de Europese Commissie.

De Nederlandse Europarlementariërs Jan Huitema (VVD), Annie Schreijer-Pierik (CDA), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Peter van Dalen (ChristenUnie) hebben in Brussel een oproep gedaan tot snelle steun voor vissers in relatie tot de opgelopen recordprijzen voor brandstof, waarbij nadrukkelijk herintroductie van de pulsvisserij als oplossing voor meerdere problemen wordt genoemd: milieu, klimaat, energie en portemonnee. Ook in de Tweede Kamer wordt daarop sterk aangedrongen, door onder andere BBB en SGP.

Het Bestuurlijk Platform Visserij van visserijgemeenten en provincies sprak gister - donderdagmiddag - over de ontwikkeling van de brandstofprijzen en hulp aan de vissersvloot.


Vishandel

De vishandel ziet als gevolg van de onrust de internationale vraag toenemen. De waarde van diepvriesvoorraden stijgt overal omdat afnemers zich tijdig willen indekken. 

Er is geen boycot op import vanuit Rusland, een belangrijke grondstofleverancier voor kabeljauw en Alaska pollak. Wel zijn er forse uitdagingen op het terrein van betalingsverkeer en logistiek.

,,Tevens hebben wij nog te maken met een snel dalende koers van de euro, verstoorde afzetmarkten in met name Oost-Europa en een dreigende recessie in de gehele eurozone. Al met al omstandigheden waar we onze handen vol aan hebben’’, zegt Jan Kaptijn (Seafood Connection). ,,Nadat de afzetprijzen voor vis vorig coronajaar al fors zijn gestegen is het nu de vraag hoe de consumenten zullen reageren op deze nieuwe prijsstijgingen. Anderzijds zien wij ook bij andere proteïnen zoals kip en rundvlees eenzelfde patroon van stijgende prijzen.’’