Afbeelding
nn

Gemeenteraadsverkiezingen

Wie uit de vis in de politiek?

URK/YERSEKE – Komende week gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wie vanuit de hele vis(serij)keten ambiëren de lokale politiek?


Op Urk zijn 19 zetels te verdelen. Nathanaël Middelkoop maakte eind 2020 de overstap vanuit VisNed naar het openbare bestuur, werd toen van raadslid visserijwethouder en is nu lijsttrekker van de SGP. Op die SGP-lijst van Urk staat de doorgewinterde VisNed-secretaris/directeur Geert Meun, voor het eerst en op een (verkiesbare) vijfde plek. ,,De gemeente Urk staat de komende jaren voor gigantische uitdagingen op het gebied van visserij, andere maritieme sectoren en vishandel/verwerking, ook qua bemanningen, werkgelegenheid en oplossing ruimtegebrek. Denk ook aan de nieuwe haven die we hier gaan bouwen. Ik ben ingegaan op de uitnodiging van de partij om hieraan bestuurlijk een bijdrage te leveren’’, zegt Meun. Dayseaday-directeur Jelle van Veen staat ook in de SGP-top tien.

ChristenUnie is de grootste partij op Urk. De zittende raadsleden Auke Pasterkamp (SeaConcept) en Jan Baarssen (Flynth Accountants) zijn herkiesbaar. Jo Visscher (docent ROC Friese Poort) staat als nieuwkomer hoog op de kandidatenlijst voor het CDA.

Bij Hart voor Urk – een gevestigde afsplitsing van de plaatselijke SGP – is de top drie actief in de viswereld. Vishandelaar en oprichter Jan Koffeman is en blijft nummer 1 op de lijst, Frans Lucas Brouwer (directeur Varia Vis) nummer 2 en financieel directeur Louw Gnodde van Sea Frozen staat nummer 3. Bij de nieuwe partij Krachtig Urk is visverkoper Henri Brands (Gebr. Ras) de nummer 3 en staat Gert Bakker (PetsFish) op de vijfde plek op de kieslijst. Jan Post (accountmanager Zeevisgroothandel Starfish) is nummer 2 bij de PVV op Urk.

Vissersvrouw en handelaar Anja Keuter in Urk was jarenlang fractievoorzitter van de plaatselijke partij Gemeentebelangen. Zij staat nu voorlaatste op de kandidatenlijst, maar heeft wel kenbaar gemaakt namens haar partij kandidaat-wethouder te zijn. Lijsttrekker van Gemeentebelangen is Jurie van den Berg, auteur van de visserijboeken ‘Een zee van tranen’ en ‘Urker vissers, de namen achter de nummers’.


Goeree

De gemeenteraad van Goeree-Overflakkee wordt uitgebreid van 29 naar 31 leden. Oud-schipper en nautisch specialist Dirk Pijl zit al jaren namens het CDA daar in de raad, en staat ook nu weer op de lijst. Schipper-eigenaar Robin Dekker (SL 23) uit Oude-Tonge is de nummer 10 op de lokale partij Groep Jan Zwerus.

Voor de Goereese VVD staat Caroline Melissant-Makkus (GO 1) als aanstormend talent gelijk op een verkiesbare derde plek. ,,De visserij heeft het eiland groot gemaakt. Deze sector verdient ruimte en bestaansrecht, evenals de scheepswerven en alle toeleveranciers gevestigd in Stellendam. Jongeren en kennis moeten behouden en aangetrokken worden met maritieme opleidingen, die ook aangeboden worden op het eiland’’, aldus Melissant.

Op Schouwen Duiveland staat mosselkweker Arco Schot (ZZ 9) op nummer 14 bij de SGP. Schot is de vader van wethouder Paula Schot. Bij de VVD daar is visserijbestuurder Hans van Geesbergen uit Zierikzee lijstduwer.

Ida Sinke (directielid Kotra Logistics in Yerseke en voorzitter van de vaste vistuigvissers op de Oosterschelde, Westerschelde en in de Voordelta, OWV) is in provincie Zeeland in de gemeente Reimerswaal lijsttrekker bij de VVD, waarvan ze nu ook fractievoorzitter is. Op Tholen staat Anton van Oost (Schelpdierfoods/Mosselkweekbedrijf Meibloem) op nummer 10 bij de VVD.


Kraak

In Den Helder doen 16 partijen mee voor 31 raadszetels. Vissersdochter Petra Bais is lijsttrekker bij de VVD. Gerrit Kraak (BRA 2/docent Visserijkunde) is nu commissielid, maar verwacht na de verkiezingen namens de VVD nieuw raadslid te worden. Visafslagdirecteur Pim Visser staat nummer 10 op de CDA-kandidatenlijst en voormalig reder en oud-raadslid Martien Bakker op nummer 19.

De Wieringer visserszoon Cees Meeldijk (WR 59/Wageningen Marine Research) is in Noord-Holland kandidaat-raadslid voor de lokale partij Onafhankelijk Hollandse Kroon. ,,Als het een beetje meezit kom ik in de gemeenteraad, en wil me daar zeker heel hard maken voor de visserij in Den Oever.’’ Bioloog Han Lindeboom staat op Texel op de kandidatenlijst van D66.

Cor Keijzer (VD 119) staat in Edam-Volendam op nummer 8 van de lijst Kras. Bij de nieuwe partij BVNL is Patrick Schilder (VD 64) de nummer 5 op de kandidatenlijst.

In Katwijk staat Gijsbert van der Bent (Visserijnieuws) op plek 15 bij Gemeentebelangen, en daarmee is Van der Bent een van de lijstduwers van deze lokale partij.



Werkbezoek


URK – In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen brengen nationale politici werkbezoeken. Zo ook aan Urk.

Roelof Bisschop, SGP-visserijwoordvoerder in de Tweede Kamer, was vrijdag samen met zijn vrouw en twee fractiemedewerkers te gast op Urk. Op de afslag kreeg hij een presentatie over het marktplatform EFICE inclusief elektronisch logboek E-Catch. Bij RapiD Engineering werd informatie uitgewisseld over een softwareprogramma voor netsimulatie en de ontwikkeling van een sorteerrobot voor platvis aan boord en in de visindustrie in opdracht van de VCU. En aan boord van de opgelegde bokker UK 33 werd samen met VisNed-secretaris Geert Meun (kandidaat-raadslid) en visserijwethouder Nathanaël Middelkoop stilgestaan bij de actuele problematiek van veel te hoge gasolieprijzen en steunmaatregelen. Bij Dayseaday werd afgesloten met een vismaaltijd.


Een week eerder werd Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) welkom geheten bij Post Consultancy voor een presentatie over ‘smart fishing’, slim vissen met gebruikmaking van via sensoren verkregen data vanaf zee en marktgegevens.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding